Yıldız izleri nedir? Yıldız izlerini nasıl fotoğraflayabilirim?
Gece şehrin ışıklarından uzaklaşıp gökyüzüne baktığımızda milyonlarca yıldız görüyoruz. Milyonlarca yıldızların bazıları rastgele dizilmiş gözükür, bazıları da gruplar şeklinde hizalanmıştır. Aralarından bazıları kayıp gider ve birkaç saniyelik izler bırakırken o izleri kalıcı nasıl yakalayabiliriz?
YILDIZ İZLERİ NEDİR?
Yıldız izleri, yıldızların dakikalar veya saatler boyunca gökyüzündeki hareketlerini gösterir. Sabit bir montaj, uzun pozlamalar ve birkaç başka hileyle siz de yıldız izlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Fotoğraf makinesi genellikle Kuzey Kutup Yıldızı Polaris'e doğrultulur. Güney Yarımküre'de fotoğraflar güney gök kutbunu (tek bir yıldızla işaretlenmemiş) gösterebilir. Ardından, açık bir deklanşörle, kamera Dünya kendi ekseninde dönerken ve yıldızlar başının üzerinde hareket ederken bir görüntü kaydeder. Burada göreceğiniz gibi yıldız izi fotoğraflarının da birçok çeşidi vardır!
Yıldız izleri Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yansıtır. Dünya, arka plandaki yıldızlara göre yaklaşık 23 saat 56 dakikalık bir süre içinde tam bir dönüş yapar. Yani, Dünya'dan görüldüğü gibi, tüm yıldızlar tam bir daire çizer ve bu sürenin sonunda gökyüzünde aynı yere geri döner. Yıldızlara göre bu dönüş, gökbilimcilerin sidereal gün dedikleri şeydir.
DÜNYA'NIN DÖNÜŞÜ YILDIZ İZLERİ OLUŞTURUR!
Bunun anlamı şudur: Eğer yıldızların altında duruyorsanız, gece ilerledikçe gökyüzünde hareket ettiklerini görürsünüz. Yıldızlar gündüz güneş gibi, her gece gökyüzünde doğudan batıya doğru hareket ederler.
Göksel kutuplara yakın yıldızlar en küçük daireleri üretirken, göksel ekvatora yakın olanlar en büyük daireleri üretir. Her bir yıldız bir saat içinde 15 derece batıya doğru hareket eder.
Yıldız izleri gerçekte yaylar ya da kısmi dairelerdir ve sürekli dönme hareketleri zamanın geçişini sonsuza dek tablolaştırır.
Yıldız izlerini yakalamak için ihtiyacınız olanlar
EarthSky Facebook arkadaşı Ken Christison'ın yıldız izleriyle ilgili harika fotoğrafları var. Yıldız izleri oluşturmak için gereken ekipmanın oldukça basit olduğunu söyledi:
- Öncelikle manuel ayarlara izin veren bir fotoğraf makinesi, böylece f/stop ve enstantane hızlarının yanı sıra ISO değerini de ayarlayabiliyorsunuz.
- Ardından, ne kadar geniş olursa o kadar iyi olan geniş açılı bir lens.
- İyi bir sabit tripod şarttır.
- Bazı fotoğraf makinelerinde, istenen sayıda kare çekecek şekilde ayarlanabilen dahili bir aralık ölçer bulunur. Bazı durumlarda intervalometrenin çekimler arasında biraz gecikmesi olur. Bu nedenle fotoğraf makinesine bağlı, deklanşörü basılı tutan ayrı bir uzaktan kumanda kullanıyorum. Ve fotoğraf makinesi sürekli çekim moduna ayarlandığında, çok az aralıkla arka arkaya 100 kare çekecektir.
Kullandığım uzaktan kumanda eBay'de bulunabilen basit bir kumanda ve uzun süre dayanan birkaç AAA pil kullanıyor. Ben sadece 10 pinli konektöre bağlı uzaktan kumandayı kullanıyorum. Bu durumda kablosuz alıcıyı kullanmaya gerek yok.
Deklanşör hızını 30 saniye, ISO değerini 400 ila 800 arasında kullanıyorum ve 14-24mm lensimle 14mm'de f/2.8'de geniş açık çekim yapıyorum.
Zaman atlamalı çizgiler nasıl fotoğraflanır
Sonra, dedi Ken, yıldız izinizi yakalamaya hazırsınız:
- Kameranın düz olduğundan emin olun. Bir yıldıza odaklandıktan sonra otomatik odaklamanın kapalı olduğundan emin olun. Ardından, yukarıda belirtilen ayarları kullanarak deklanşöre basın ve deklanşörün gerçekten çalıştığını anlayacak kadar uzun süre etrafta kalın. Normalde eve geri dönerim, mutfak ocağımızdaki zamanlayıcıyı 45 dakikaya ayarlarım ve kamera işini yaparken başka şeyler yaparım.
- Zamanlayıcı çaldığında dışarı çıkıp uzaktan kumandayı kapatarak sıfırlıyor, deklanşörün kapanmasını bekliyor ve ardından hızla sıfırlıyorum.
Son olarak, fotoğrafınızı işlemek isteyeceksiniz. Ken söyledi:
- Bu, yıldız izi görüntüleri oluşturmanın en önemli unsurlarından biridir. Kullandığım program ücretsiz, iyi çalışıyor ve kullanımı basit: Startrails.exe.
- İyi çalıştığını ve ücretsiz olduğunu duyduğum bir diğer program da StarStaX.