Yerli ve milli yazılımlar gündemde! Instagram'a erişim engeli küresel şirket tartışmalarına neden oldu

Instagram'a erişim engeli, yerli ve milli yazılımları yeniden gündeme getirdi. Peki uzmanlar ve halk konuyla ilgili nasıl görüş belirtti? Ayrıntılar haberimizde...

Instagram'ın Türkiye'de yaklaşık 58 milyon kullanıcısı bulunuyor. Erişim engelli yerli milli yazılım tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Sosyal medya platformlarının ABD menşeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu noktada yerli ve milli yazılımlara işaret ediyor.

"SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ ABD MENŞELİ"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yerli ve milli yazılımların etkin hale getirilmesi noktasında "alışılmışlık" kavramına dikkat çekti.

- Tam bağımsız bir Türkiye istiyorsak, teknoloji olarak da bunu gerçekleştirmemiz lazım.
- Bunlar küresel şirket olarak da karşımıza çıkmakta. Türkye'de de gelir elde ediyor. Yani bunları özgürlük alanı olarak nitelendirmemiz çok doğru değil. Çünkü onların da bir ideolojisi var. Onların da bağlı olduğu bir ülke var.
- Yerli, milli teknolojiler bu noktada son derece önem arz etmektedir. Çünkü yerli, milli teknolojilerle bu tür tahakkümlerin altına girmemiş olursunuz.
- Yani belli mecralara alışmış durumdayız. Anlık mesajlaşma uygulamalarına aynı şekilde... Bunları bir anda bırakmak zor oluyor. Türkiye'de farklı mecralar çıktı ama bunlar tutmadı.

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yerli ve milli teknolojiye devletin önderlik etmesi gerektiğini kaydetti. Kırık, "Tutmamasının nedeni, şu yaygınlaşma konusunda ciddi problemler var. 'Ben bu milli mecrayı çıkardım' demesi değil, desteklemesi gerekir." dedi.

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, tam bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan da geçtiğini vurguladı.

Instagram erişim engeli