Uzmanlardan yerli yazılım tavsiyesi: "Dışa bağımlılığınız yoksa yaşanan sorunlar size yansımaz"

Dünya genelinde yazılım sistemlerinde önemli bir arıza yaşandı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan sorun nedeniyle ülkelerin havacılık, sağlık, bankacılık ve yayıncılık gibi temel sektörlerinde işlemler durdu.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Dünya genelinde yazılım sistemlerinde önemli bir arıza yaşandı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan sorun nedeniyle ülkelerin havacılık, sağlık, bankacılık ve yayıncılık gibi temel sektörlerinde işlemler durdu. Birçok havalimanında uçuşlar askıya alındı. Acil ameliyatlar iptal edildi. Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, sorunun tespit edilip çözüldüğünü duyurdu. Bilişim uzmanları ise yerli yazılımların önemine dikkat çekti.

Havalimanlarındaki hizmetler tamamen çöktü. Metrelerce kuyruklar oluştu. Bankalar ve hastane sistemlerinde de büyük kesintiler yaşandı. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar mavi ekran verdi. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan sorun birçok sektörü kilitledi.

Yazılım sistemlerinde dünya genelinde büyük bir arıza yaşandı. Havacılık ve bankacılık ve hastaneler başta olmak üzere birçok sektördeki şirketler bu durumdan olumsuz etkilendi.

Almanya, İngiltere, ABD, Avusturalya başta olmak üzere havalimanlarında şirketin internetten sunduğu hizmetler çöktü. Birçok uçuş yapılamadı. Almanya'da iki hastanede acil ameliyatlar iptal edildi.

İngiltere'nin televizyon haber kanallarından Sky News bir süre yayın yapamadı.

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, sorunun tespit edilip izole edildiğini ve bir düzeltme yapıldığını belirtti. Bilişim uzmanları ise yerli yazılımların önemine dikkat çekti.

Yaşanan sorunla ilgili Türkiye'den de açıklama geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Sıkıntı siber saldırı kaynaklı değil, aksaklığın önemli bir kısmı atlatıldı" ifadelerini kullandı.

Krizden etkilenen şirketler arasında yer alan Türk Hava Yolları'ndan da açıklama yapıldı. Bazı seferlerin iptal olduğu duyuruldu. Değişiklik ve iade talepleri 25 Temmuz tarihine kadar ücretsiz yapılacak.

Yazılım yerli yazılım