Uzay'da üretilen retina körlüğe çözüm olabilir
Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren LambdaVision şirketi, körlüğü uzayda geliştirecekleri yapay retina ile tedavi edebileceklerini açıkladı. Şirket tedavide ışıkla aktive olan "bakteriorhodopsin" bakterisini kullanacağını duyurdu.
Görme problemlerine çare Uzay’da aranıyor. Amerikalı LambdaVision şirketi, körlüğü yapay retina yöntemiyle tedavi edebilecekleri bir proje üzerine çalışıyor.
Connecticut eyaletinde yer alan merkez tedavi için ışıkla aktive olan "bakteriorhodopsin" bakterisini kullanacak. Bu bakteri sayesinde yapay retina üretilecek.
Yapay retinaların her biri, bir ağ zarı üzerinde 200 protein katmanı içeriyor. Bu katmanlar ne kadar düzgün olursa, implant o kadar iyi çalışıyor, ancak üretim sırasında yerçekimi kadar hafif bir kuvvet bile kusurlara neden olabiliyor.
LambdaVision şirketi bu nedenle deneyleri uzayda yapmaya karar verdi. Uluslararası Uzay İstasyonunda yapılan deney sonucunda 200 katmanlı retinalar, Dünya'da oluşturulan retinalardan daha düzenli olduğu gözlemlendi.
LambaVision, yapay retinalarını 2024'te ileri retinitis pigmentosa hastalarını içeren deneylere hazır hale getirmeyi planlıyor. Bu denemeler başarılı olursa, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu tedavi etmeye yönelik denemeler takip edilecek.