Türk şirketi robotlar için bulut tabanlı çözümler sunuyor

Bir Türk şirketi 5G ve bulut entegrasyonu ile robot maliyetini düşürdü. Bir robotun bir insanı, bir objeyi ya da anormal bir durumu tanıyabilmesi gibi bütün işlemleri yapabileceği yazılımsal operasyonların robotun üzerinde değil, platformun üzerinde yapılması sağlandı.

Bulut tabanlı robotik firması olan Robolaunch’ın Kurucu Ortağı Mükremin Çetinkaya, şirketin geliştirdiği yeni uygulama ile ilgili açıklamalar yaptı. Günümüzde bütün platformlarda ve sektörlerde robotik uygulamaların arttığına dikkat çeken Çetinkaya, bu robotların da tek noktadan yönetilmeye ihtiyacı olduğunu anlattı.

Türk şirketi olan Robolaunch, bir fabrikada taşıma, temizlik ya da üretimde çalışan robotların farklı tip yönetim platformlarını tek platformlarda kullanılır hale getiriyor. Böylece çok sayıda ve farklı işler yapan robotların hem yönetimsel hem operasyonel izlenimleri hem de hata takibi gibi işlemler tek merkezden yapılıyor.

Robolaunch’ın Kurucu Ortağı Mükremin Çetinkaya, robot geliştiricilerin sayısının artmakta olduğuna ve öğrenme maliyetinin arttığına dikkati çekti. Çetinkaya, bütün öğrenme işlemlerinin, robotik kodlamanın, simülasyonun ve test aşamalarının bir arada yönetebildiği bir platform haline gelmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Robotların yaptıkları işlerin kompleks hale geldiğine işaret eden Çetinkaya, bu nedenle robotlara maliyeti yüksek donanımlar yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu durum robotun bakım ve donanım maliyetini artırıyor. Robolaunch Kurucu Ortağı Çetinkaya, "Biz 5G ve platformumuzun sunduğu bulut entegrasyonu ile bir robotun bir insanı, bir objeyi veya anormal bir durumu tanıyabilmesi gibi bütün işlemleri yapabileceği yazılımsal operasyonların robotun üzerinde değil de platformun üzerinde yapılmasını sağlayarak robotun maliyetlerini düşürüyoruz” dedi. Çetinkaya, “Robotlar tamamen buluta entegre çalışabilecek araçlara dönüşüyor. 5G ile beraber düşük gecikme ile yüksek kapasitelerde bir görüntü aktarımının olabileceği bir altyapı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri uygulamanın çalışma prensipleri ile ilgili bilgiler veren Çetinkaya, "Robotun üzerindeki derinlik algılayıcı ve yüksek kapasiteli kameraların algıladığı görüntüler otomatik olarak buluta aktarıyor. Burada çalışan yazılım önceden tanımlı anormallikleri tespit ediyor. Mesela işçisinin üzerinde yelek yok ya da işçinin ayakkabısı iş ayakkabısı değil. Makinenin bir parçası da eksik olabilir. O parça eksik olduğunda da bir güvenlik zafiyetine sebep olabilir. Bu kamera görüntüleri merkezde işleniyor. Ön tanımlı görüntü analizleri yapılarak işçinin eksik olan ekipmanı veya makinenin eksik olan kısmı tespit ediliyor. Önceden tanımlanmamış olsa bile makine üzerinde çok fazla sürtünmeden dolayı bir ısınma varsa bu ısınmanın termal kameralarla tespiti sayesinde rapor giden kişi bunun analizini yapıyor ve sorunu çözüyor. Böylece makinenin daha uzun ömürlü olması sağlanıyor." dedi.

Robot 5g