Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki İstanbul'u uyardı! O tarihte...
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, . İstanbul'da 1509 ve 1766 yıllarında yaşanan büyük depremlere atıfta bulunarak, şehrin son büyük depreminin üzerinden 258 yıl geçtiğini belirtti ve "Hazır olmalıyız" uyarısında bulundu. Ayrıca, Çanakkale için de benzer bir uyarıda bulundu.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem riskine karşı bilinçlenmesinde kilit bir rol üstleniyor. İstanbul'da 1509 ve 1766 yıllarında yaşanan büyük depremlere atıfta bulunarak, şehrin son büyük depreminin üzerinden 258 yıl geçtiğini belirtti ve "Hazır olmalıyız" uyarısında bulundu. Ayrıca, Çanakkale için de benzer bir uyarıda bulundu.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bursa Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Yenilikçi Yapı Zirvesi’nde konuşma yaptı. İHA'nın haberine göre; Yoshinori, Türkiye’nin deprem riskine karşı bilinçlenmesi, genç yaşlarda eğitimlerin verilmesi ve depreme dayanıklı binaların inşası konularında öğrencilere bilgi verdi.
Yoshinori Moriwaki, İstanbul'da 1766 yılında meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, "Bu depremler periyodik olarak tekrarlanıyor. İstanbul'u etkileyen 1509 yılındaki depremden 257 yıl sonra 1766 yılında bir deprem daha yaşandı. Üzerinden ise 258 yıl geçti" şeklinde konuştu.
Büyük depremlerin 250 senede bir geldiğinin görüldüğünü belirten, Moriwaki şöyle devam etti: "Fay hatlarının enerjisini biriktirdiğini görüyoruz. Artık hazır olmamız gerekiyor. Depremin gelmeyeceğini söyleyen iki hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor" dedi.
ÇANAKKALE'Yİ UYARDI
Türkiye'de meydana gelen depremlerle ilgili önlemler hakkında bilgi veren Moriwaki, "Çanakkale'de 2024 yılında 4,9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Bu bölgede günlük olarak 20-30 arası küçük deprem meydana geliyor, ancak ileride büyük bir deprem riski taşıyor olabilir. Çanakkale'nin de tehlikeli bölgeler arasında olduğunu belirtebiliriz, çünkü bu küçük depremler gelecekteki büyük depremleri engellemiyor" dedi.
"BÜYÜK DEPREMLERE HAZIR OLUNMASI GEREKİYOR"
Dünya ortalamasına göre, 5,5 büyüklüğündeki depremler metrekare üzerinden hesaplandığında, Japonya'nın 6’ncı, Türkiye'nin ise 17’nci sırada yer aldığını ifade eden Moriwaki, şöyle konuştu:
- Türkiye’de en büyük deprem 7,9 büyüklüğünde meydana gelmiş ama o fay hattı Endonezya’dan başlayıp İspanya’ya kadar uzanıyor. Ancak yine de büyük depreme hazır olmamız gerekiyor.
"TÜRKİYE'DE ÇOK DEPREM OLMUYOR AMA.."
- Depreme can kaybından bakınca, Türkiye 3’üncü sırada yer alıyor. Japonya ise deprem ihtimallerinin yüksek olmasına rağmen 7’nci sırada yer alıyor. Tabii bir de bu hayatını kaybedenlerin depremden değil, tsunami, yangın veya diğer olaylar sebebiyle öldüğü tespit edildi.
- 2011 yılında yaşanan depremde, 20 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bunların sadece bin tanesi deprem sebebiyle vefat etti. 19 bin kişi ise tsunami sebebiyle hayatını kaybetti. Türkiye’de ise çok deprem olmamasına rağmen dünya sıralamasında 3’üncü sırada yer alıyor. Bunun çözümü ise bizden geçiyor.
- 2011 yılında yaşanan depremde, 20 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bunların sadece bin tanesi deprem sebebiyle vefat etti. 19 bin kişi ise tsunami sebebiyle hayatını kaybetti. Türkiye’de ise çok deprem olmamasına rağmen dünya sıralamasında 3’üncü sırada yer alıyor. Bunun çözümü ise bizden geçiyor.
"TÜRKİYE'DE KAÇAK YAPI ÇOK"
- Senede bir kere yapılan tatbikatlar yetersiz. Bunun anaokulundan itibaren insanlara anlatılması ve uygulamasının yapılması gerekiyor. Çocuklardan saklamamak gerekiyor. Bilmediği için panik oluyorlar.