Hubble Işık Büken Galaksi Kümesini yakaladı
NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan görüntüler merkezinde büyük bir galaksi kümesi gizleniyor...
NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan bu görüntünün merkezinde büyük bir galaksi kümesi gizleniyor. Yüzeyde dalgalara neden olan batık bir deniz canavarı gibi, bu kozmik leviathan da etrafındaki uzay zamandaki bozulmalarla tanımlanabilir.
Kümenin muazzam kütlesi uzay zamanı bükerek, kümenin ötesindeki uzak galaksilerden gelen ışığı büken bir kütle çekim merceği yaratıyor.
Bu görüntüde gördüğümüz çarpık ışık çizgileri ve yayları bunun sonucudur. Kümeyi çevreleyen bir dizi başka galaksi ve kırınımı anlatan sivri uçlara sahip bir avuç ön plan yıldızı görüntünün her tarafına dağılmış durumda.
eMACS J1823.1+7822 olarak adlandırılan bu özel galaksi kümesi, Draco takımyıldızında neredeyse dokuz milyar ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.
Hubble'ın, galaksi kümelerindeki karanlık maddenin dağılımına ilişkin bilgiler sağlayacak olan bu kütleçekimsel merceklerin gücünü ölçmek amacıyla araştırdığı olağanüstü büyüklükteki beş galaksi kümesinden biridir.
EMACS J1823.1+7822 gibi güçlü kütleçekimsel mercekler, aksi takdirde çözülemeyecek kadar soluk veya uzak olacak nesneleri büyüten geniş doğal teleskoplar gibi davranarak gökbilimcilerin uzak galaksileri incelemelerine yardımcı olabilir.
Bu çok dalga boylu görüntü, sekiz farklı filtreden ve iki farklı araçtan gelen verileri katmanlar: Hubble'ın Araştırmalar için Gelişmiş Kamerası ve Geniş Alan Kamerası 3. Her iki araç da, gökbilimcilerin nesneleri tam olarak seçilmiş dalga boylarında görüntülemesine olanak tanıyan filtreleri kullanarak elektromanyetik spektrumun sadece küçük bir dilimindeki astronomik nesneleri görüntüleyebilir.
Farklı dalga boylarındaki gözlemlerin kombinasyonu, gökbilimcilerin bir nesnenin yapısı, bileşimi ve davranışı hakkında tek başına görünür ışığın ortaya çıkarabileceğinden daha eksiksiz bir resim geliştirmelerini sağlar.
Kaynak: nasa.gov