Deprem sonrası kullanabilecek 5 faydalı site
Kahramanmaraş ve çevre illerden etkilenen depreminin ardından gönüllü uygulama geliştiricileri tarafından hazırlanan 5 faydalı uygulama geliştirildi.
HASTA ARAMA UYGULAMASI
Bekir Furkan Zadegil ve Yunus Emre Canğa tarafından hazırlanan bu açık kaynak kodlu internet sitesi, ülke çapındaki hastanelerin paylaştığı güncel veriler üzerinden hastaların hangi hastanelerde olduğunu görmenizi sağlıyor. Ayrıca hastaların hangi bölümlerde bulunduğu, giriş yapıldığı sıradaki durumları ve hangi şehirlerden nakledikleri gibi verilere de ulaşabiliyorsunuz.
ENKAZ DİNLEME UYGULAMASI
İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen bu uygulama, enkaz altındaki sesleri kaydedip ses seviyesini arttırarak dinlemenizi sağlıyor. Özellikle enkaz altında sesin duyulamadığı durumlarda kullanılabilecek bu uygulamayı kullanmak için hem internet gerekmiyor hem de hiçbir veri kaydedilmiyor.
DEPREM İMECE PLATFORMU
Gönüllüler tarafından oluşturulan bu internet sitesi, deprem nedeniyle yardım arayan, yardım etmek isteyenlerin buluşabildiği bir platform. Site üzerinde yardım almak isteyen kişiler için “Ben/Tanıdığım Enkazda”, “Gıdaya İhtiyacım Var” ve “Isınmaya İhtiyacım Var” seçeneklerinin yanı sıra depremzedelere yardım için konaklama hizmeti, iş makinası hizmeti ve yolcu taşıma hizmeti sağlayabilecek kişiler için seçenekler bulunuyor.
Platformda ayrıca Enkaz altında olan, gıdaya, ısınmaya ve konaklamaya ihtiyacı olan kişileri de tespit edebiliyorsunuz. Alt tarafta bulunan haritalar kısmındansa bu kişilerin konumlarına ulaşabiliyor ve onlara yardımcı olabiliyorsunuz.
OTELZ ÜCRETSİZ KONAKLAMA SERVİSİ
Bir otel bulma platformu olan Otelz’in sunduğu bu hizmet ile deprem bölgelerinde ve diğer illerde afetzedeler için ücretsiz konaklama sunan otellerin bir listesi yer alıyor. Ayrıca sitede bulunan “Müsait Olanları Göster” seçeneği ile hangi otellerde yer olduğunu da görebiliyorsunuz.
DEPREM ÇAĞRI
Türk bir geliştirici tarafından tasarlanan depremin hemen ardından oluşturulan internet sitesi, Twitter üzerindeki deprem çağrısı yapılan tüm paylaşımları tek bir ekranda topluyor. Sitede deprem bölgesi olarak ilan edilen 10 ili ayrı ayrı ya da topluca filtreleyebiliyorsunuz. Ayrıca site her 5 saniyede bir akışı otomatik olarak yenileyerek güncel olarak paylaşımları takip etmenizi sağlıyor.
Buna ek olarak sitenin üst kısmında Anlık Akış ve Ses Var adında iki ayrı sekme bulunuyor. Anlık Akış sekmesi depremle ilgili tüm çağrıları filtrelerken Ses Var sekmesiyse yalnızca enkaz altından ses alındığı belirtilen paylaşımları filtreliyor.
Ayrıca her paylaşımın altında paylaşımı yapan hesabın kaç gün önce açıldığı da belirtiliyor. Bu sayede dezenformasyon amacıyla açılmış ve sahte paylaşım yapabilecek hesapları tespit etmek kolaylaşıyor. Sitenin üst kısmındaysa AFAD, Ahbap ve İhtiyaç Haritası gibi güvenilir hesapların da Twitter adresleri yer alıyor.