Chat GPT'nin yaratıcısı Open AI'ın yeni yapay zeka aracı Sora duyuruldu! Sora nasıl kullanılır?
Open AI, Sora isimli yeni metinden video yapan yapay zeka aracını duyurdu. Duyurulduğu gibi büyük yankı uyandıran Sora yapay zekayı nasıl değiştirecek? Sora'nın diğer yapay zekalardan farkı ne? Bu soruları sizin için yanıtladı.
Chat GPT ile dünyayı yapay zeka çağına taşıyan Open AI firması, şimdi de video alanında yeni bir atılıma imza attı. İsmi Sora olarak açıklanan yapay zeka, ilk günden büyük dikkat çekti. Kullanıma sunulmasıyla video üretimi alanında çığır açacağı iddia edilen Sora'nın ne gibi yenilikler getireceği, nasıl kullanılacağı gibi soruların yanıtlarını birlikte arayalım.
VİDEONUN GELECEĞİ: SORA
Bulutların üzerinde oturmuş kitap okuyan bir adam, bir mamut sürüsünün koşturması, birbiriyle savaşan korsan gemileri, uzayda bir adam... Bu videoları çekmek, büyük teknik imkanlarla, uzman ekiplerle ve pahalı prodüksiyonlarla ancak mümkün olabiliyor. Ancak yeni duyurulan yapay zeka, bütün bunları çok kolay ve ucuz bir şekilde yapabiliyor. Daha önce de video üreten çeşitli yapay zeka araçları duyurulsa da Chat GPT'nin yaratıcısı Open AI'ın duyurduğu Sora, tanıtımında gösterilenlerle yeni bir dünyanın kapısını aralayacağını gösterdi. Önceki yapay zeka video üretme araçlarıdan çok daha kaliteli ve neredeyse gerçekten çekilmiş gibi duran videolar, izleyenleri büyüledi. Peki bu nasıl mümkün olabildi? Sora, diğer yapay zekalardan farklı olarak ne yaptı?
SORA NASIL ÇALIŞIYOR?
Yapay zeka ile video yapma yeni bir fikir değil. Metinden video üreten pek çok yapay zeka modeli var. En ünlüleri Stable Diffusion, Synthesys, Deepbrain AI ve benzerleri. Bu yapay zekalar çeşitli alanlarda özelleşmiş olsa da benzer modeller üzerine kurulu. En çok kullanılan yapay zeka modelleri, ecurrent networks, generative adversarial networks (GAN), autoregressive transformers...
Bu modeller basit olarak şöyle çalışıyor; yapay zeka bir gürültü resmi oluşturuyor. Gürültü resimleri eski televizyonlardaki karıncalı siyah beyaz görüntüye benzetilebilir. Bu gürültüde yapay zeka, daha önce eğitildiği video ve resimlerden öğrendiklerine göre ve kullanıcının isteği doğrultusunda aşama aşama bir resme dönüştürüyor. Bu dönüştürme işlemi her saniye için belli sayıda resmi yan yana getirecek şekilde tekrarlanarak video oluşturulmuş oluyor. Temel olarak bir grup video ile eğitilen yapay zeka, kullanıcıya benzer videolar oluşturmaya çalışıyor.
Open AI'ın duyurduğu Sora ise, sadece videolarla eğitilmemiş. Open AI, internette bulunan bütün veriyi yapay zekayı eğitmek için kullandı. Böylece Sora, ürettiği videoları sadece diğer videolara benzetmeye çalışmıyor. Matematik, fizik gibi video dışı öğelerle de eğitildiği için, bir nesnenin gerçek dünyada nasıl duracağını anlamaya ve videoda o nesneyi uygun şekilde yerleştirmeye çalışıyor. Sora'yı diğer yapay zeka video araçlarından ayıran en büyük özelliğin bu olduğu söyleniyor.
SORA NASIL EĞİTİLDİ?
Metinden video üreten yapay zekalar, başka videolar ile eğitilerek, benzer videolar oluşturmaya çalışan modellerdir. Open AI mühendisleri, Sora'yı eğitmek için internetteki video dışı verileri de kullandı. Buna matematik, fizik verileri gibi veriler de dahil. Mühendisler, video dışı verileri bir yama haline getirerek bunları yapay zekayı eğitmek için kullandı. Yama haline getirilerek temsil edilen veriler birleştirerek, difüzyon transformatörlerini daha önce mümkün olandan daha geniş bir görsel veri yelpazesinde, farklı süreleri, çözünürlükleri ve en boy oranlarını kapsayan şekilde Sora'nın eğitiminde kullanıldı.
SORA NELER YAPABİLECEK?
Sora temelde bir metinden video üretme aracı. Kullanıcıların ifade ettiği metinleri videoya dönüştürmekte kullanılacak. Bunun yanında Sora, mevcut bir hareketsiz görüntüyü alıp ondan bir video oluşturabecek. Görüntünün içeriğini doğru ve küçük ayrıntılara dikkat ederek canlandırabilecek. Model ayrıca mevcut bir videoyu alıp genişletebilecek veya eksik kareleri doldurabilecek.
SORA NASIL KULLANILABİLECEK?
Sora şu anda yalnızca modeli potansiyel zararlar ve riskler açısından değerlendiren OpenAI red team ekibi tarafından kullanılabiliyor. OpenAI ayrıca bazı görsel sanatçılara, tasarımcılara ve film yapımcılarına geri bildirim almaları için modeli deneyimleme imkanı sunuyor.
SORA ÜCRETLİ Mİ OLACAK?
Open AI, Sora'yı henüz genel kullanıma açmadı. Sora'nın ücretli olup olmayacağına dair bir bilgi henüz yayınlanmadı. Test aşaması bittikten sonra bu sorunun da cevaplanması bekleniyor.