Bilim insanları evreni tek bir interaktif haritaya sığdırdı

Bilim insanları evreni tek bir interaktif haritaya sığdırdı. Johns Hopkins Üniversitesi'nden Map of Universe adı verilen projede bilinen evrenin interaktif bir haritası oluşturuldu. Kabaca üçgen gibi gözüken haritada sadece 200 bin galaksi yer aldı.

Evren tek bir haritaya sığdırıldı.

Johns Hopkins Üniversitesi Profesörü Brice Ménard, bir bilim insanı kadrosuyla birlikte, yirmi yılı aşkın süredir toplanan verileri kullandı, Map of Universe adı verilen projede bilinen evrenin interaktif bir haritası oluşturuldu.

Haritadaki her nokta bir galaksiyi temsil ediyor. Başlangıçtaki Samanyolu ile gezegenimiz Dünya'ya ev sahipliği yapan Güneş Gezegeni bulunuyor.

Harita ile 200 binden fazla galaksinin etrafında gezilebiliyor.

Samanyolu galaksisi etiketinin altındaki "haritayı keşfet" seçeneğine tıkladığınızda, "evreni gezmek için yukarı kaydırmanızı" isteyen bir ekrana geliyorsunuz. Siz yukarıya çıktıkça ekranın sol alt kısmındaki bir işaretçi, size zamanda kaç milyar yıl geriye gittiğinizi gösteriyor.

Bu arada, noktalar soluk mavilerin gradyanlarından sarılara, turunculara ve kırmızılara gider ve sonunda soğuk bir gece yarısı tonuna geri çekilir. Sarmal gökadalar soluk ve mavidir. Bizim galaksimiz olan Samanyolu da mavi bir sarmaldır olarak tanımlanıyor.

Eliptik galaksiler sarımsı ve daha parlak olarak gösterilirken, kırmızı benekler, yaydıkları ışığın esneyip Dünya'da bize kızıl bulanıklıklar olarak görünmesi için yeterince uzaklaşmış olan alemleri gösteriyor.

Galaksi uzay