Ay'ın yüzeyinde ısı yayan gizemli kütle keşfedildi!
Bilim insanları, uzay hakkında keşifler yapmaya devam ettikçe, uzaya merakı olan insanları aydınlatmaya devam ediyor. Ay'da yapılan en son keşiflerde bilim insanları Ay'ın yüzeyinde ısı yayan gizemli bir kütleyi keşfetti!
Ay'da bir kraterin altında, yavaş yavaş ısı salan büyük bir granit kütlesi keşfedildi. Bu bilim kurgu değil, eski bir volkanizma. Ay'da lav alanları ve patlamalar vardı, ancak gökbilimciler Ay'ın uzak tarafındaki Compton ve Belkovich kraterlerinin altında ne olduğuna bakana kadar aslında Dünya benzeri daha geleneksel bir volkan bulamamışlardı.
Granit, Dünya dışında pek yaygın değil, bu yüzden onu Ay'da bulmak çok heyecan verici. Gezegenimizde, yüzeyin derinliklerinde, genellikle magmanın soğuyup kristalleşebildiği bir volkanın altında oluşur. Granit yapmak için su ve levha tektoniğine sahip olmak çok yardımcı olur. Ekip, yüzeyin altındaki bu ısı yayan kütleyi keşfetmek için Çin ve Amerikan ay yörüngelerinden gelen verilerin bir kombinasyonunu kullandı ve Ay'da daha önce hiç görülmemiş bir volkanik süreci tanımladı.
Gezegen Bilimi Enstitüsü'nden yardımcı araştırmacı Dr Matt Siegler yaptığı açıklamada bulunmuştu:
-Kızılötesinden daha uzun olan mikrodalga dalga boylarına bakan bir alet kullanarak Ay'a Çin'in Chang'E 1 ve 2 uydularında gönderilen, yüzeyin altındaki sıcaklıkların haritasını çıkarabildik, Compton-Belkovich olarak bilinen bu şüpheli volkanlardan birinin kesinlikle mikrodalga dalga boylarında parıldadığını bulduk.
- Bunun anlamı, kızılötesinde göreceğiniz gibi yüzeyde değil, yüzeyin altında sıcak olduğudur. Bunu açıklamanın tek yolu, daha derin ay kabuğundaki özelliğin altında bir yerden gelen ekstra ısıdır. Yani bir yanardağ olduğu düşünülen Compton-Belkovich de altında büyük bir ısı kaynağı saklıyor.
Veriler, bu antik volkanın kalderası olduğuna inandıkları, 20 kilometre (12 mil) genişliğinde silikon açısından zengin bir yüzey özelliği gösteriyor. Oradaki sıcaklık, çevresinden 10°C (18°F) daha sıcak, ancak yüzeyin altındaki magmadan değil - yanardağ en son 3,5 milyar yıl önce patlamıştı.
Gezegen Bilimi Enstitüsü'nden yardımcı araştırmacı Dr Matt Siegler, şu ifadeleri kullandı:
- Bu ısı akışını kalderanın altındaki radyojenik açıdan zengin bir granit gövdeden kaynaklandığını yorumluyoruz" dedi . "Doğruyu söylemek gerekirse, onu bulduğumuzda biraz şaşırdık: Neyse ki, eşim Dr. Rita Economos ailedeki jeokimyacı, bu yüzden onun rehberliğinde, ısı anomalisinin olası jeolojik nedenini bir araya getirmeyi başardık.
Dr Economos'un açıkladığı gibi:
- Bu buluntu 50 km genişliğinde bir batolittir; batolit, lav yer kabuğuna yükseldiğinde oluşan ancak yüzeye çıkmayan bir tür volkanik kayadır. California, Yosemite'deki El Capitan ve Half Dome, yüzeye çıkmış benzer granit kayalara örnektir.
Beklemediğiniz bir yerde bu kadar büyük bir granit yatağının varlığı, Ay'da granitin bulunabileceği başka alanların olabileceğini düşündürür. Belki de Güneş Sisteminin başka yerlerinde de.
Ay hakkında, bilim insanları yeni keşifler yapmaya devam ediyor, şu haberimizde ilginizi çekebilir: