Uzman uyardı: "Binalar 7 büyüklüğünde depreme hazır olmalı”

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, halk arasında "ölü" olarak bilinen fayların da deprem yaratabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Abone ol

Özellikle Sivas'ta kısa süreli paniğe yol açan son depremin ardından İçelli, bu tür fayların yıkıcı potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bingöl bölgesine dikkat çeken İçelli, "Orada da 6 veya 6,5 büyüklüğünde bir deprem, büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden olabilir" şeklinde konuştu.

BİNALAR CİDDİ DEPREMLERE HAZIR OLMALI

Daha önce Kahramanmaraş ve Tokat depremlerini öngören İçelli, Türkiye genelinde çok sayıda "ölü" ya da "gömülü" fay bulunduğunu ve yalnızca aktif faylara odaklanmanın yanıltıcı olabileceğini ifade etti. İçelli, “Orta ve mikro büyüklükteki depremlerin birçoğu, henüz tespit edilmemiş faylar üzerinde meydana geliyor. Türkiye’nin her bölgesi deprem riski taşıyor. Kırsal kesimlerde 5,5 büyüklüğündeki depremler bile yıkıcı olabilir” dedi. Bingöl ve çevresinde 6 veya 6,5 büyüklüğünde bir depremin ciddi hasara yol açabileceğini belirten İçelli, "Ölü diye adlandırılan faylar aslında hala aktiftir, sadece ne zaman harekete geçecekleri belli değil" dedi.

CİDDİ HASARLAR OLUŞABİLİR

Serkan İçelli, Türkiye genelinde deprem önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Binalarımızı, olası bir 7 büyüklüğünde depreme dayanıklı olacak şekilde inşa etmeliyiz. Projelendirme bu doğrultuda yapılmalı, çünkü büyük depremler beklenmedik anlarda gerçekleşebilir” diye ekledi. Kayseri'deki çalışmalar gibi sakınım bantlarının uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan İçelli, deprem sonrası yıkımın sadece fay hattına yakın alanlarla sınırlı olmadığını, yüzlerce kilometre ötede bile ciddi hasar yaratabileceğini belirtti.

1 haftada 447 bin sürücüye ceza! Yurt Çin'den Türkiye'ye dev yatırım Yurt İSG çalışanı kaldığı lojmanda yatağında ölü bulundu Yurt Bolu Dağı geçişinde yeni trafik önlemleri: Ağır taşıtlara kısıtlama Yurt