Tapuda yeni düzenleme: 81 ili de ilgilendiriyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği yeni düzenleme ile tapu işlemleri artık daha güvenli ve hızlı bir şekilde yapılabilecek. Bu düzenleme kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde uygulanacak olan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) devreye girdi.

Abone ol

Yeni düzenlemeye göre, tapu müdürlüklerine işlem için gelen vatandaşlar, kimlik doğrulama işlemlerini yapmak üzere yeni kimlik kartlarını, POS cihazına benzeyen özel bir sisteme takacaklar.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, konu hakkında verdiği bilgide, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ve daha önce pilot olarak uygulanan sistemin artık tüm Türkiye'de kullanılmaya başlandığını belirtti.

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile kimlik kartlarında yer alan biyometrik vesikalık fotoğraf ve parmak izi gibi bilgilerin karşılaştırılabildiğini belirten Özelmacıklı, tapu müdürlüklerine işlem için gelen vatandaşların kimlik kartlarını POS cihazına takarak, parmak izlerini sistemdeki verilerle karşılaştırdıklarını, bu sayede işlem yapmak isteyen kişinin kimliğinin doğruluğunun teyit edildiğini ifade etti.

NÜFUSTAKİ PARMAK İZİ İLE KONTROL

Özelmacıklı, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin birçok mağduriyet ve dolandırıcılık olayını önleyeceğini vurguladı. Bu sistemle, TC Kimlik Belgesi üzerindeki bilgilerin doğruluğunun MERNİS sistemi üzerinden teyit edildiğini, parmak izi alındığında nüfustaki parmak izi ile karşılaştırma yapıldığını belirtti. Doğrulama, kimlik üzerinde yer alan çip sayesinde sağlanıyor.

DOĞRULAMA YAPILMADAN DEVİR İŞLEMİ OLMAYACAK

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail ise kimlik doğrulamanın tapu devir işlemi için zorunlu olduğunu belirtti. Vatandaşların tapu devri için başvuru yaptıktan sonra, EKDS ile kimlik doğrulaması yapılmadan tapu devir işleminin devam etmeyeceğini, bu sistemin tapunun gerçek sahibi olup olmadığını tespit edeceğini ifade etti.

ESKİ KİMLİK KARTLARINI DEĞİŞTİRMEK ŞART

Özcan, doğrulama için yeni nesil çipli kimlik kartlarının gerekli olduğunu vurguladı. Eski kimlik kartlarının hala kullanımda olduğunu, ancak işlemlerin hızlanması ve güvenlik açısından bir an önce yeni çipli kimlik kartlarının edinilmesi gerektiğini söyledi.

ÇİP KISMININ SAĞLAMLIĞI ÖNEMLİ

Tapuda işlem yapacak kişilere gönderilen SMS uyarılarında, yeni kimlik kartlarının çip kısmının sağlam olması gerektiği belirtiliyor. Eğer çipte bir eksiklik ya da deformasyon varsa, nüfus müdürlüklerinden randevu alarak geçici kimlik belgesi ile işlem yapılması öneriliyor.

Valilik duyurdu: 3 gün boyunca yasak olacak Yurt Marmara Denizi nefes alamıyor artık komada Yurt İskeledeki atlayış ölümle sonuçlandı Yurt Aydın'da feci trafik kazası Yurt