Konut ve otomobil satışında yeni dönem: Artık o uygulamadan yapılacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ve otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satışında bulunan kişi, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek bir emlakçıyı yetkilendirecek ve bu yetkilendirilmiş emlakçılar satış işlemlerine aracılık edecek.

Abone ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri'de gazetecilerle gerçekleştirdiği toplantıda, 15 Eylül'de emlak sektöründe başlayacak olan yeni düzenlemeyi açıkladı. Bolat, "Emlakta ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Konut satacak kişi, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek bir emlakçıyı yetkilendirecek ve bu yetkilendirilmiş emlakçılar satışlara aracılık edecek. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz," dedi.

MANİPÜLASYONLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Çin'deki bazı internet sitelerinden ucuza ürün getirilip satılması konusuna da değinen Bolat, bu konunun yakından takip edildiğini ve gerekli kararların alındığını belirtti. Ayrıca, otomotiv ve emlak sektörlerindeki kuralların sıkı bir şekilde denetlendiğini, manipülasyonların tespit edilip ağır cezalar uygulandığını ve şu anda her iki piyasanın da istikrarlı olduğunu vurguladı.

Bolat, 600 bin adet stoklanmış sıfır aracın ortaya çıkmasıyla otomotiv piyasasının rahatladığını ve gayrimenkulde de gerekli düzenlemelerin yapıldığını anlattı. Yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde yanıltıcı ilanların önüne geçilmesi ve tüketicilerin daha güvenli bir şekilde alışveriş yapmasının sağlanması hedefleniyor.

Ömer Bolat, dezenflasyon politikasının hızlı sonuç vermesiyle birlikte finansman oranlarının düşeceğini ve konut arzının artacağını belirtti. İnşaat sektörünün büyümeye katkı sağladığını, özellikle deprem bölgelerinde yoğunlaştığını ve ikinci el piyasasında satışların sürdüğünü ifade etti.

DEĞERLENDİRMELER

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlak sektöründeki yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gürcan, "Getireceğimiz sistemle sadece ilan sitelerindeki ilan verme aşamalarını resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçip, yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek yetkilendirme yapacak. Böylece emlakçı aldığı yetkiyle ilanı siteye girebilecek. 15 Eylül'de bu sistemi başlatacağız ve ilk etapta hibrit bir model olacak. Yılbaşından itibaren ise tüm ilanlar doğrulanmış ilan olarak çıkacak," dedi.

Yeni sistemin ilanlardaki manipülasyonları önleyeceğini belirten Gürcan, bu sayede kiraların da düşmesine katkı sağlanacağını ifade etti. İlan sitelerinde kirada olmayan dairelerin kiradaymış gibi gösterilerek fiyatların şişirildiğine dikkat çeken Gürcan, gerçek ilanlarla piyasa fiyatlarının doğrulanmasının sağlanacağını vurguladı.

İstanbul'a sağanak geliyor! Yurt Çanakkale'de dünyanın en ölümcül hayvanı görüldü! Yurt Burdur'da feci kaza Yurt Üsküdar'da denize düşen kadın aranıyor Yurt