İstanbullar dikkat! İstanbul'da depreme en dayanıksız ilçeler açıklandı

AFAD Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen İstanbul depremi hakkında yaptığı açıklamalarda bazı ilçelerin zemin durumlarına dikkat çekti. n Ersoy, karot testinin yalnızca bir örnek olduğunu ve daha kapsamlı testlerin de yapılması gerektiğini belirtti.

Abone ol

AFAD Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen İstanbul depremi hakkında yaptığı açıklamalarda bazı ilçelerin zemin durumlarına dikkat çekti. Ersoy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçelerin zeminlerinin sağlam olduğunu belirtirken, Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri gibi bölgelerin ise zeminlerinin riskli olduğunu vurguladı. Bu hassas zeminlere sahip alanlarda da, uygun mühendislik çalışmalarıyla inşa edilen binalarda güvenle oturulabileceğini ifade eden Ersoy, karot testinin yalnızca bir örnek olduğunu ve daha kapsamlı testlerin de yapılması gerektiğini belirtti.

 "İSTANBUL BÜYÜK RİSK ALTINDA"

İstanbul’un büyük bir risk altında olduğunu anlatan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şunları söyledi:

- İstanbul büyük risk altında çünkü dinamik nüfus neredeyse 20 milyona varıyor. Bunun Marmara açısından değerlendirdiğimizde neredeyse 30 milyon insan Marmara yaşıyor. Konutlar açısından İstanbul’da 1 buçuk 2 milyon bina var. Müstakil konut sayısı 7 milyon. Dolayısıyla buradaki bir deprem çok yıkıcı olabilir. O yüzden yapılarımızı ve insanlarımızı depreme hazırlamamız gerekiyor..

ZEMİNİ RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

Sağlam zemini olan ve riskli olan ilçeleri tek tek sıralayan Ersoy, şöyle konuştu:

- İstanbul’u zemin açısından değerlendirecek olursak genel bir söylemde bulunacağım. Bina, mahalle veya ada bazında bir söylem değil. Ben şimdi en sağlam yerde en çürük yapı en çürük zemin olabileceğini başta söyleyeyim. Anadolu yakasındaki kayaçlar ve zeminler çok sağlam kayaçlar üzerinde yapı stoku var. Aynı şekilde Avrupa yakasında da var. Haliç’in kuzeyindeki ilçeler zeminleri biraz daha sağlam. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçeler zeminleri sağlam. Ama bu zeminlerin üzerinde çok çürük kısımlar da olabilir. Dere yatakları özellikle çok tehlikeli. Haliç’in güneyindeki Avrupa yakasının olduğu kısımlar Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var. Böyle hassas zeminler üzerinde de sağlam bina yapıldığı zaman gönül rahatlığıyla oturabiliriz. Bunu bir yerden kaçıp bir yere göçmek için söylemiyorum. Zemin de önemli. Çünkü Esenyurt’ta yaptığınız bir gökdeleni Maslak’ta da yapabilirsiniz ama Esenyurt daha hassas bir zemin olduğu için Maslak gibi sağlam kayalar üzerinde değil..
Zonguldak'ta patlama Yurt Aydın'da feci kaza! Yurt Hakkari'de korkunç kaza Yurt Meteoroloji uyardı: O illere sağanak yağış geliyor Yurt