Hatay'da maydanoz üreticisi girdilerden yakınıyor
Maydanoz üretiminin yüzde 70'ini karşılan Hatay'da üreticiler ürünün para etmemesinden yakınıyor. Demetini 1 liradan satan çiftçi, "üretmek istiyoruz ancak destek olmadan girdi maliyetleri aşağı çekilmeden bu iş zor "diyorlar.
Çiftçi artan girdi maliyetleri karşısında "nasıl üreteceğim?" diye soruyor.
Maydanozlar tarlalarda işçiler tarafından biçildikten sonra torbalanıyor. Havuzda yıkandıktan sonra piyasa sürülüyor. Ancak üretici kar edemez borçlarını ödeyemezse gelecek seneden endişe ediyor:
- Elimizden geldiğince maydanoz üretiyoruz ama gübre, çuval, lastik derken her şey pahalı ve işimiz kötü, ihtiyaçlarımızı karşılayamaz durumdayız. Bakın bu günlerde torbası maydanozun 25 lira bu işçi parası demektir, bize gübre parası bile kalmıyor.
Hatay'ın Arsuz ilçesi maydanoz üretimiyle öne çıkıyor. Demetinin 1 liradan değil 2 liradan satılmasını talep ediyorlar:
- Biz Arsuz maydanoz üreticileri olarak, dünyaya da ihracat yapıyoruz, Türkiye’nin %70 maydanoz üretiminde buradan karşılıyoruz. Biz üreticilerin en çok canını yakan girdilerdir, 200 lira aldığımız ilaç 1200 bandındadır. Gübre, elektrik keza aynı, sulama yaparken elektrik kullanıyoruz. Bizim girdilerimize devlet müdahale etmezse üretim düşer, ekonomi zorda kalır, devlet bu meseleye el atmalıdır.
Üretici destek olmadan bu iş zor diyor ve taleplerini sıralıyor:
- Devletten gübre, mazot ilaç gibi desteklerini bekliyoruz. Yoksa gelecek yıl üretim yapmayız.
Kış öncesi başka illerde de maydanoz üretimi yapıldığı için satışlarda durgunluk yaşandı. Ürünlerin bir kısmı ineklere yem oldu:
- Bizde üretim var amma para yapmıyor, biz de çaresini bilmiyoruz, bazı tarlalarımızı maydanozu biçmeden sürdük, ya da biçtik attık, ya da hayvanlara yaydık
Mevsimlik işçiler de en az üreticiler kadar dertli. Başka illerde değil de kendi memleketlerinde iş sahibi olmak istiyorlar.