Divriği Ulu Cami matematik ve sanatı bir arada sunuyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'ndaki asimetrik 10 bin motif, matematikle sanatı bir arada sunuyor. Anadolu erken dönem mimarisinin en seçkin örneklerinden olan tarihi yapı, taş bezemeleri ve mimari yapısıyla öne çıkıyor.

Bu tarihi yapıdaki asimetrik 10 bin motif, matematikle sanatı bir arada sunuyor.

Sivas’ta UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, taş bezemeleri ve mimari yapısıyla dikkat çekiyor.

Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde 1228 yılında yaptırılan tarihi yapı, Avrupalı bilim insanlarınca "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak nitelendiriliyor.

Anadolu erken dönem mimarisinin en seçkin örneklerinden. Süsleme ve örtü biçimlerinin dengeli ve uyumlu şekilde ayarlanmasıyla başlı başına kendine özgü bir yapı olarak öne çıkıyor.

Eserdeki yaklaşık 10 bin motifin tamamının asimetriyle yapılmış olması da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları anlatan "altın oran" da eserin tamamında göze çarpıyor. Ulu Cami imamlarından uzman rehber Nail Ayan, işte bu eşsiz uyuma dikkat çekti.

Ahşap evde çıkan yangın can aldı Yurt Konya'da tehlikeli sıva işçiliği Yurt İzmir Uzundere 11 yıldır kentsel dönüşüm bekliyor Yurt Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Elba Bant'ta grev başladı Yurt As Plastik işçilerinin grevinde 7. gün Yurt Aydın'da zeytin sezonu başladı Yurt Vatan Partisi'nin acı kaybı Yurt Barınma sorunu büyüyor Yurt Depremzedelerin sağlığı tehdit altında Yurt Nazlı Karakoyun için adalet Yurt Devlet kapattı DEM Parti yeniden açtı Yurt Akdeniz balıkçıları "Vira bismillah" dedi Yurt