Antalya kaçak yapılaşma tehdidi altında! Uzmanlar çözüm önerilerini sıraladı

Antalya kaçak yapılaşma tehdidi altında. Bu yapılaşmalar kıyılarda, doğal, tarihi alanlarda, yayla ve meralarda, hazine ve orman arazilerinde izinsiz uygulamalar ile mevcut yapılarda ruhsata aykırılıklar olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlara göre, mevcut yasa aykırılıklara müdahalede yetersiz kalıyor.

Haber-Kamera: Hanife Yalçın

Antalya, kaçak ve plansız yapılaşmanın kuşatması altında.

Uzmanlara göre, plansız yapılaşma, düzensiz imar uygulamaları, deprem riskine karşı yetersiz hazırlıklar, tarihi ve doğal dokunun korunmasında ciddi eksiklikler yaratıyor. Hızlı ve etkin çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa şunları söyledi:

- Antalya’da kaçak yapılaşmanın birçok farklı yüzü bulunmaktadır. Kıyı ve sahil şeritlerinde halkın kullanımını engelleyen izinsiz faaliyetler, Korunması gereken doğal ve tarihi alanlarda yapılan izinsiz uygulamalar, yayla ve mera alanlarında izinsiz inşa edilen ikincil konutlar, hazine ve orman arazilerinde ileride satın alma düşüncesiyle gerçekleştirilen izinsiz yapılaşmalar ve imar planı bulunan meskûn sahalarda ruhsata aykırı yapılaşmalar, bu sorunların başlıca örnekleri olarak verilebilir.
- 3194 sayılı imar kanununda yer alan kaçak yapı ile ilgili hükümlerin aykırılığa müdahalede yetersiz kaldığı bazı durumlar bulunmaktadır. Kaçak yapının yıkımına ilişkin hızlı ve etkin çözümlerin yer aldığı mevzuat hükümlerinin geliştirilmesini önemsiyoruz.

Harita ve Kadastro Mühendisleri, köylerde yaşanan sorunlara dikkat çekiyor. İzinsiz yapılaşmanın tarımı tehdit ettiği ve kentlere göçü tetiklediği belirtiliyor.

Serter Kocababa, yaptığı değerlendirmede, "Çiftçinin üretim yaptığı tarım alanlarında barınma ihtiyacının karşılanması için, ruhsat gerektirmeyen 75 metrekare bağ evi ile entegre tesis niteliğinde olmayan, ahır ve sera gibi tarımsal yapılan inşası ile ilgili de bürokratik işlemlerin fazlalığı nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Ve sonucunda ise buralarda kaçak yapılaşma artmaktadır. Mülkiyet sorunları köylülerin yerleşim alanlarını terk etmelerine ve büyük kentlere göç etmelerine sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa, çözüm önerilerini sıraladı.

- Köylerdeki mülkiyet sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekmektedir. Onların köylerinde kalmaları ve tarımsal faaliyetlerini sürdürmelerini teşvik etmeye gerek bulunmaktadır. Böylece hem köylülerin ekonomik yapısı güçlenecek, hem de kentlere olan göç baskısı da sınırlanacaktır. Köy yerleşik alan tespitlerinin mahalli idareler tarafından bir an önce köy dokusu bulunan alanlarda başlatılması, Tarım Bakanlığınca da bürokratik sürecin azaltılmasını önemsiyoruz.
Limonun ateşi sönecek mi? Yurt Aydın'da süt üreticisi sömürülüyor Yurt Siverek'te çiftçi su istiyor! Yurt Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Elba Bant'ta grev başladı Yurt As Plastik işçilerinin grevinde 7. gün Yurt Aydın'da zeytin sezonu başladı Yurt Vatan Partisi'nin acı kaybı Yurt Barınma sorunu büyüyor Yurt Depremzedelerin sağlığı tehdit altında Yurt Nazlı Karakoyun için adalet Yurt Devlet kapattı DEM Parti yeniden açtı Yurt Akdeniz balıkçıları "Vira bismillah" dedi Yurt