Bereketin ve maneviyatın lezzeti! Aşure yüzyıl önce ilk kez hangi tarifle yapıldı?
Zilhicce ayının bitmesiyle başlayan Muharrem ayında en bereketli olay ise aşuredir. Her evde özenle pişen aşurenin ilk tarifini sizler için araştırdık. Bin bir derde deva olan aşure tarifinin ilk malzemesinin manevi anlamı ise şaşırttı. Peki aşure yüzyıl önce ilk kez hangi tarifle yapıldı?
İslamiyet’te birlik dirlik ve bereketi temsil eden aşure günü maneviyatı artıran özel bir gün aynı zamanda lezzettir de. Aşure Hz. Adem’den beri insanlığın yardımlaşmasını önemseyen gün olarak geçer. Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak ediliyor.
Kapı kapı komşulara dağıtılan bu enfes lezzetle bağlar artırılıyor. Sizler için içinde tüm vitamin değerlerinin bulunduğu aşure tarifinin ilk halini araştırdık. Aşurede en önemli detay buğdaydır. Buğday, kadın ve erkeği yaradılışını simgeler. Bu da çoğalmanın ve bağın göstergesidir. Bu yüzden aşurede olmazsa olmaz lezzet buğdaydır.
AŞURE YÜZYIL ÖNCE İLK KEZ HANGİ TARİFLE YAPILDI?
MALZEMELER
150 gram buğday
5 yemek kaşığı pirinç
3 litre sıcak su
1 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın tozu
Bir çay bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Yarım su bardağı haşlanmış fasulye
Bir su bardağı kuru kayısı
500 gram şeker
Yarım çay bardağı kırık ceviz
Bir adet açılmış nar
YAPILIŞI
Derin bir tencerenin içine elmaları rendeleyerek koyun.
Üzerine şeker ve suyu ilave edin.
Ardından haşlanmış nohut, fasulye ve buğdayı ilave edip karıştırın.
Kuru kayısıyı da aynı şekilde ufak ufak kesin.
Üzüm ve tarçınları da ekledikten sonra kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
İçine kırık cevizi narı tanelerini en sona doğru koyun.
Katılaşan karışımın altını kapatıp kaselere doldurun.
Soğuk sıcak fark etmez tüketebilirsiniz.
Afiyet şifa olsun...