Türkiye'ye F-16 şantajı

Türkiye’nin talep ettiği 40 F-16 ile 79 modernize kiti  yaklaşık 8-10 milyar dolar. Parasını geçtik  ama asıl bizi endişelendiren ABD’nin F-16  satışında Türkiye’ye uyguladığı siyasi baskılardır.

İhsan Sefa Yazar ulusalkanaliletisim@gmail.com

Neden ısrarla f-16 alalım diye uğraşılıyor anlamak mümkün değil. Türkiye F-35 projesinden çıkarıldıktan sonra bir yandan savaş uçağı ihtiyacını karşılamak öte yandan da  ödemiş olduğu 1,4 milyar doları kurtarabilmek için ABD’den 40 adet F-16 ve 79 adet de mevcut F-16 ları modernize kiti talep etmişti.

Türkiye’nin talep ettiği 40 F-16 ile 79 modernize kiti  yaklaşık 8-10 milyar dolar. Parasını geçtik  ama asıl bizi endişelendiren ABD’nin F-16  satışında Türkiye’ye uyguladığı siyasi baskılardır.

Temmuz 2022 de ABD Temsilciler Meclisinde Yunan Lobisinin girişimi ile Türkiye’ye satılacak F-16 uçaklarının Ege’de kullanılmaması şartı getirildi. Türkiye bu şartları kabul etmeyeceğini açıklayıp  F-16 yerine alternatif uçakları gündeme taşıdı. Bunun üzerine ABD Senatosunda bu engellemeler kaldırıldı. Ancak her şey bitmedi tabi. Temsilciler Meclisi ve Senato’nun birlikte oluşturduğu Kongre’de konu ele alınacak ve daha önce Temsilciler Meclisinde etkin olan Rum Lobisi yani muhaliflerin aşılması gerekir. Bu aşamada ABD Başkanının olumlu yaklaşımının etkin olacağı bekleniliyor

18 Ocak’ta Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’ye gitti. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma II Toplantısında öncelikli gündem maddelerinden birisi de şüphesiz F-16 lar konusu. Ancak ABD elindeki F-16 kozunu çok iyi değerlendirme peşinde. İşte bu konuda istenilen tavizler

SURİYE’DE İŞ BİRLİĞİ

ABD, Türkiye’nin Suriye ile işbirliğine karşı olup görüşmelerin kesilmesini istiyor.

Çavuşoğlu ile ABD Dış İşleri Bakanı Antony Blinken görüşmesinde Çavuşoğlu ABD ile Suriye’de işbirliğine hazırız diyerek ilk teslim bayrağını çekmiş oldu. Bu neyin işbirliği olacak? ABD’nin bölgedeki niyet ve maksadı belli Suriye'nin kuzeyinde Türkiye’ye tehdit 2. İsrail’in kurulması. Öte yandan ABD Türkiye Suriye yakınlaşmasından rahatsızlığını sık sık dile getiriyordu. Çavuşoğlu’nun bu açıklaması aynı zamanda “Suriye ile görüşmeleri askıya alabiliriz” mesajını da veriyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO’YA ALINMASI

ABD İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınması için  TBMM’nden bu konunun bir an önce geçirilmesini talep ediyor.

Bu iki ülkenin NATO’ya alınması NATO’nun doğuya doğru genişlemesi Türkiye ve dünya Barışı için tehdittir. Ancak ve maalesef Türk Hükumeti kendisine düşman olan NATO’nun büyümesinden yanadır. Teröre destek vermeyecekler ve kendilerinde bulunan üç beş isim FETO ve PKK'lının Türkiye’ye teslim edilecekleri sözü ile Haziran 2022 Madrid zirvesinde  bu ülkelerin NATO’ya davetinde Türkiye veto hakkını kullanmadı. Aradan 7 ay geçmesine rağmen İsveç ve Finlandiya kendi yasal mevzuatlarına sığınarak Türkiye’ye verdikleri sözü tutmadılar. Esasen kendilerince haklılar. ABD, Belçika Almanya ve Danimarka gibi pek çok NATO  Ülkesi PKK ya destek veriyor ve içlerinde  pek çok kaçağı barındırıyorlar. F-16 uğruna Türkiye buradan da taviz verecek görünüyor

RUSYA’YA YAPTIRIMLARA KATILMA

ABD Türk Rus ilişkilerinin gelişmesinden, Türkiye’nin Ukrayna savaşında tarafsızlığı ve Rusya’ya yaptırımlara kısıtlı katılmasından son derece rahatsızdır. Esasen Türkiye Rusya işbirliği bölgesel barışın teminatıdır. Türkiye Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan’ın korunmasında Suriye’de  2nci İsrail’in engellenmesinde ve kısaca NATO nun düşmanlığına karşı Rusya -İran ve diğer bölge ülkeleri ile ittifak yapmak zorundadır. ABD bu yöndeki gelişmeleri görüyor ve önlemek için  F-16 kozuyla bu konuda da kullanmaya çalışıyor

F-16 ÇOK MU ACİL İHTİYAÇ

Öncelikle yukarıda verilmesi istenilen tavizler karşılığı ve de 8-10 milyar dolar ödenerek F-16 almanın hiçbir mantıksal izahı bulunmamaktadır.

Türkiye için Milli Muharip Uçağımız üretime geçene kadar Yunanistan ile güç dengesi açısından geçiş dönemi için F-16 düşünülebilir ancak çok da acil vazgeçilmez değildir. ABD Kongresi bugün satışına izin verse bile  Türkiye’ye ilk F-16 uçağının teslimi 4 yıldan önce olmaz. Bugün itibariyle Lockheed Martin’e  Bahreyn, Slovakya, Bulgaristan, Tayvan ve Ürdün’ün 136 uçak sipariş ettiği biliniyor. Bunun dışında kamuoyuna sızan bilgilere göre ABD Hava Kuvvetleri F-35 sorunları çözülene kadar  100 den fazla F -16 siparişinde bulunmuştur. Ayda ortalama 2 uçak  hadi sıkıştırdılar 4 uçak üretilse bile Türkiye’ye teslim edilecek F-16’ların ilk teslimatı 4-5 yıldan önce olamıyor. Görülüyor ki Milli Muharip Uçağımızı üretilene kadar ki geçiş dönemini sağlayamıyor.

Öte yandan hava gücü mukayesesi yapılırken muhtemel düşman Yunanistan ile sadece uçakların kabiliyet ve sayısal üstünlüğü hesaba katılmaz. En başta personelin eğitimi, hava savunma sistemleri ve yeni konsept (Bu da Türk Ordusunun icadıdır) İHA  ve SİHA’lar ile bugün için buna bir ilave de bugüne kadar hava gücü mukayesesinde kullanılmayan Milli Balistik Füzeleri hesaba kattığımızda Türkiye Hava Gücü Mukayesesinde Yunanistan’a karşı geri değil aksine üstün çıkacaktır. Özellikle bir çatışma durumunda Türkiye’nin kendi balistik füzeleri ile uçak kaldırmadan Yunan meydanlarını kullanılamaz hale getirmesi mümkündür.

SONUÇ OLARAK

F-16 için verilecek 8-10 milyar doların belki de yarısından daha az bir maliyet ile  ile Milli muharip uçağın çalışmaları hızlandırılarak üretimi öne çekilebilir, Kızılelma daha da geliştirilebilir ve çok daha erken envantere alınabilir.

Bütün bu faktörler göz önüne alındığında taktik alanda üstünlük denge sağlamak için çok gerekli olmadı halde F-16 için ABD’ye verilecek tavizlerle Türkiye Stratejik alanda telafisi olamayan kayıplar yaşama riski ile karşı karşıyadır. Yetkililer bir daha düşünmelidir

Tüm yazılarını göster