Milas'ta görkemli Zeytin Hasat Şenliği: Nasırlı ellere selam

12 – 13 Kasım günlerinde yapılan 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği tek kelimeyle muhteşemdi.

Abdullah Gürgün Yazar gurguna@hotmail.com

12 – 13 Kasım günlerinde yapılan 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği tek kelimeyle muhteşemdi.

Önceleri kaymakam başkanlığındaki tertip komitesi tarafından düzenlenen şenlik bu kez belediye başkanı önderliğinde düzenlendi. Her nedense bu kez resmi kurumlar şenliği aforoz etti. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptığı açılış konuşmasında, Milas için hep beraber aşkla çalıştıklarını ve bu sayede Milas zeytinyağına Avrupa Birliği’nden coğrafi işareti almayı başardıklarını vurguladı.

SULAR DURULMUYOR

Başkan Tokat anlayan için tokat gibi etki yapacak bir konuşma yaptı ve şöyle dedi:

“Hep beraber başardık. Bu işareti almak bizi şu anda Türkiye’de ve dünyada çok önemli bir noktaya getirdi. Maalesef Valilik kararıyla bütün resmi kurumlar şenlikten desteğini çekti. Tüm çaldığımız kapılar kapandı, isteklerimiz reddedildi. Bugün AB coğrafi işareti almış Türkiye’nin ilk ve tek zeytinyağının coşku ve gururunu yaşamak varken, bu küskünlük niye? Biz niçin burada yalnız bırakıldık?” sorusunu sordu.

Şenlikler daha önceleri kaymakam başkanlığında oluşturulan bir tertip komitesince düzenleniyordu. Önceleri iktidar partisi muhalefet partisinden olan Milas Belediyesi’ne ayrımcılık uygulamıyordu. Ancak her nedense üç yıl önce yapılan 6. Şenlikten bu yana bir dışlama su yüzüne çıktı. Kaymakamlık 6. Şenliğin açılışında Milas’ın halk tarafından seçilmiş belediye başkanına konuşma hakkı tanımadı. Bu konuyu o zaman Yurt Gazetesi’nde “Milas’ta Sular Durulmuyor” başlığıyla ele almış, eleştirmiştim: https://www.yurtgazetesi.com.tr/yerel/milasta-sular-durulmuyor-h143720.html

SEZAR’IN HAKKI SEZAR’A

Sezar’ın hakkını Sezar’a verelim: İktidarın yönlendirdiği resmi kurum ve kuruluşların desteği olmasa da Muhammet Tokat’ın, “hepsinin adını sayamayacağım” dediği kadar çok sayıda sivil toplum örgütü, demokratik kitle örgütleri ve Tokat’tan sonra adını en başa yazmamız gereken Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer desteklerini esirgemediler..

2023’TE 23 COĞRAFİ İŞARET SÖZÜ

Reşit Özer yaptığı konuşmada, “coğrafi işaretli zeytinyağı, Milas çaykaması, ekşili köftesi, kanlı kavurması, el halısı, tepsi böreği, yağlı zeytini, çekişke zeytini ve Milas Zeytinyağı” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaretli ürünler arasında yerini aldı” dedi ve 2023 yılı şenliğinde toplam 23 coğrafi işaretli ürüne ulaşma sözü ve müjdesi verdi.

NASIRLI ELLERE ALKIŞ

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın konuşmasında ise üreticinin sorunları ağırlıktaydı. Zeytin şenliğinde en çok yaz kış çalışan eli nasırlı zeytincimizin, çiftçilerimizin alkışı hak ettiğini belirten Atıcı, üreticinin her türlü masrafının arttığını ama çok az destek aldığını belirtti. Başkan Atıcı, Milas bölgesinde çoğu zeytinliklerin dağlık bölgelerde olduğuna dikkat çekti ve “Zeytin üretimi yapan çiftçilerimiz destek bekliyor çünkü maliyetleri çok arttı. Zeytinciliğimizin geliştirilmesi noktasında, zeytinliklere yol yapılması gerekiyor. Bu yol çalışmalarıyla üreten çiftçilerimizin önü açılabilir, üretim desteklenebilir.” dedi.

HALK KENETLENDİ

Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde resmi kurum ve kuruluşların dışlama eğilimine karşın Milas’ın 132 köyü kenetlendi. Üreticileriyle, muhtarlıklarıyla, dernekleriyle, halk oyunları ve müzisyenleriyle, yemek yarışlarına katılanlarıyla şenlik meydanı doldu taştı. Yerli yabancı halk Milas Atapark’ı doldurdu. Bol bol Zeytin, zeytinyağı, sabun ve değişik ürünler satıldı.

MİLAS, AYVALIK VE EDREMİT’İ SOLLADI

Deneyimli gazeteci üstat Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer’in tespitiyle Milas, “Türkiye’de ilk ve tek AB coğrafi işareti almış bir kent olmanın haklı olarak gururunu yaşıyor. ‘8. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ ile Türkiye’de Ayvalık ve Edremit bölgelerinin önüne geçmiş olması dikkat çekiyor. Zeytin ağacı dikimi, zeytinyağı ve zeytin üretimi yanında, yeni markalara ve yatırımcılara kapısını açmış durumda Milas. Herkes şevk içinde çalışıyor.”

VE KADINLAR, MİLASLI KADINLAR

Tüm stantlarda, yemek yarışında, halk oyunlarında her yerde kadınlar vardı. Yürüyüş kortejinde yerel giysileriyle en önde, develerin üstünde, yemek stantlarının, satış stantlarının arkasında… her yerde.  Ve kadın kooperatifleri…

Milas’ta kadınlar fırtına gibi geliyorlar. Örgütleniyorlar. Üretimde daha etkin olabilmek için mücadele ediyorlar. Milas merkezde “Milas Anatolie Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”, Milas'ın halıcı köylerinden Balcılar, Demirciler ve Kısırlar mahallelerinde el halıcılığını yeniden canlandırmak amacıyla kurulan “Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi” ve Milas’ın Bafa mahallesinde ”Bafa Çevre Yaşam Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” şenlik boyunca fırtına gibi estiler.

ZEYTİN BAŞKENTİ BAFA

Milas, zeytin başkenti sıfatıyla anılıyor. Asıl merkez de Beşparmak Dağları ile Ilbıra Dağları, Didim ile Güllük arasında merkezde bulunan, “Zeytin Gölü” de denen Bafa başkentin merkezi durumunda. Ama Bafalı kadınlar yalnız zeytin ve zeytinyağı ile yetinmek istemiyorlar. Bafa ve çevresinde bol bol bulunan doğal bitki ve bitki ürünleri, kekik, kekik suyu, salep, nar suyu, reçel, sabun vb gibi ürünleri ve kadınların el emeği göz nuru olan emeklerini tanıtıp pazarlayacaklar.

2023’TE ŞENLİK ALANI YETERLİ OLACAK MI?

Şenlikler Milas merkezde Atapark’ta yapılıyor. Şenliğe ilgi arttıkça burası küçük gelmeye başladı. Özellikle park sorunu büyük. Hemen parkın yanında yıkılan eski hükümet binasının arsasına yeni bina yerine Atapark ve Açıkhava tiyatrosuyla bütünlük içinde bir park yapılarak şenlik alanının rahatlatılması sağlanabilir. Buraya 200-300 metre kadar ilerideki geniş arsa ise çok katlı bir park yeri yapılırsa Milas mükemmel çok amaçlı bir merkeze kavuşmuş olur.

HADİ GARİ MUĞLALI

Bence şu türküde şenliğimizin sembol türküsü olabilir:

MUĞLALI

Muğlanın Ovasına Tütün Dikerler
Milas Kazasında Zeytin Dökerler
Datça Dağlarında Badem Ezerler
Yetim Hakkı Yemezler Bizim Efeler

Hadi Hadi Gari Muğlalım Yandım Muğlalım
Rakıyı Şarabı Sever Muğlalım

Ev Yaparsan Tuğladan Kız Alırsan Muğladan
Aman Evi Hazırla Gelin Kızıma
Şu Muğlanın Kızları Sürmeli Kaşlı Gözleri
Aman Onu Kızdırmayın Çok Sivri Dilli

Hadi Hadi Gari Muğlalım Yandım Muğlalım
Rakıyı Şarabı Sever Muğlalım

( https://www.youtube.com/watch?v=jMWE2g8GzI0 )

NİCE BAŞARILI MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİKLERİNE...

Tüm yazılarını göster