Türkiye’de turizme açılan ilk mağara: İşte 15 bin yıllık Damlataş Mağarası'nın oluşumu
Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Damlataş Mağarası, 1948 yılında taş ocağı açılırken işçiler tarafından tesadüfen fark edildi. Bulunduktan kısa bir süre sonra turizme açılan mağara, aynı zamanda içerideki hava dengesi nedeniyle tıbbi tedavi amacıyla da sık sık ziyaret ediliyor.
Haberin devamı için tıklayınızAntalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman yapımında kullanılmak üzere taş ocağı açılması esnasında keşfedildi. Birbirinden güzel sarkıt ve dikitlerle süslü olan mağara, bulunduktan kısa bir süre sonra ise turizme açıldı. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşıyan Damlataş Mağarası’na girer girmez ziyaretçileri 50 metre uzunluğunda bir geçit karşılıyor. Yüksekliği yaklaşık 15 metre olan geçidin ilerisinde ise silindirik bir boşluk bulunuyor. Buradaki boşluktan da mağara tabanına iniliyor.
İçerideki sarkıt ve dikitlerin 15 bin yılda oluştuğu düşünülen mağarada sıcaklık yaz kış değişmiyor. Her zaman 22 santigrat derece olan Damlataş Mağarası, %95 rutubet ve 760 mm sabit basınca sahip. Havanın %71’i azot, %20,5 oksijen, on binde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunuyor.