Türkiye depreme hazır mı?

Düzce’de yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem akıllarla bir kez daha 99 yılındaki acı kayıplar ile “depreme hazır mıyız?” sorusunu getirdi. Deprem İstanbul ve Ankara'da da şiddetli şekilde hissedilirken, Yer Bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz sarsıntıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye, 23 Kasım sabahına 04.08'de Düzce Gölyaka'da yaşanan depremle uyandı. İstanbul, Ankara Eskişehir gibi çevre illerde de hissedilen deprem sonrası tehlike çanları çaldı. Ulusal Kanal izleyicileri, alınması gereken tedbirleri Yer Bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz’den dinledi.

- Olası büyük Marmara depremi tehlikesini bir kez daha hissettirdi. Özellikle 18 Milyon vatandaşın yaşadığı İstanbul’da 1,5 Milyon riskli konut bulunuyor. Bunların 300 binin ise acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Aksi halde binlerce vatandaşın yaşamını yitirmesi de yazılan kötü senaryolar arasında.

 Tüysüz, Düzce depremini ele aldı ve “1999 Depremi sonrası Düzce’de yer alan binaların yüzde 80’i yenilendiği için can ve mal kaybı az oldu” dedi.

Uzmanlar depremin kaçınılmaz olduğunu söylese de depreme hazır hale gelmenin topyekun ve hızlı bir kentsel dönüşümle mümkün olacağını söylüyor:

- Deprem’in ne yeri ne de zamanı belli, bazen iş yerinde bazen de uykuda yakalıyor. Deprem anında yapacaklarımızı konuşuyoruz ancak uzmanlar öncesinde alınması gereken tedbirlere dikkat çekiyor. Verilere göre İstanbul’daki binaların yüzde 65’inin kentsel dönüşüme ihtiyacı var.

 Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı Cem Dikmen ise İstanbul depreminin bir milli güvenlik sorunu olduğuna işaret etti ve devletin tüm imkanları ile çalışma başlatması gerektiğini söyledi.

Dikmen, “deprem olursa kayıplarımız çok daha büyük olur. Kâr değil insan odaklı bakalım” dedi.

Tiyatrocular son yolculuklarına uğurlandı Yaşam İŞKUR'da usulsüzlük soruşturması: 35 şüpheli gözaltı Yaşam Down sendromlu ressam portre siparişi aldı Yaşam SGK'den dolandırıcılık uyarısı Yaşam Akıllı cihazlar tehdit altında mı? Yaşam Eski ehliyeti olanlar dikkat Yaşam Evde paketleme dolandırıcılığı Yaşam Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı Yaşam Çağımızın hastalığı: Dijital bağımlılık Yaşam Yandere Simulator tehlike saçıyor! Yaşam Telefonlarda sıcak hava tehlikesi! Yaşam Dolandırıcılar bayramı fırsat bildi! Yaşam