Saadet Zincirine bir yenisi daha eklendi: Turizm kılıfıyla 50 bin kişiyi dolandırdılar
Saadet Zinciri dolandırıcılıklarına bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcılar, bu kez dünyaca ünlü bir otelin adını kullanarak açtıkları mobil uygulama üzerinden yaklaşık 50 bin kişiyi dolandırdı. Vurgunun boyutunun milyonlarca doları bulduğu belirtiliyor.
90'lı yıllarda Türkiye gündemine damga vuran Titan saadet zincirinin benzerleri oluşmaya devam ediyor. Yeni dönemde basına yansıyan saadet zincirlerinin ortak noktası ise sanal platformlardan zemin bulmaları….
Artan yoksulluk kolay para kazanma hırsını da beraberinde getiriyor bu durum saadet zinciri vurguncularının iştahını kabartıyor. Ponzi, Çiftlikbank derken Saadet zinciri dolandırıcılıklarına bir yenisi daha eklendi. Kolay para kazanmak için elindeki avcundaki her şeyini kaybeden insanlara da 50 bin kişi daha katıldı.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, dolandırıcılar, bu kez dünyaca ünlü Marriott Otel'in ismini kullanarak 'Marriott APP' adlı bir uygulama kurdu. Sisteme giren vatandaşlar, sanal ortamda otelden sözde oda kiralıyor, oda kullanıldıkça yatırdıkları kiralama bedeli üzerinden her ay belli miktarda kazanç sağlıyordu. Sistemde, tek kişilik oda için 80 dolar ödeyene bir ayda 45 dolar, çift kişilik oda için 1000 dolar ödeyene ise ayda 738 dolar kâr payı veriliyordu.
İletişim, telegram grupları üzerinden yürütülüyordu. Telegram gruplarına dahil olan mağdurlar, başlangıçta yatırdıkları az bir miktarın ardından sistemi test ettiklerini sonrasında daha büyük meblağlar yatırdıklarını ifade ediyor. Kimisinin elindeki tüm birikimi yatırdığı, kimisinin kredi çekip borçlanarak sisteme dahil olduğu belirtiliyor.
Şubat ayında başlayan uygulamada, ilk zamanlarda sisteme girenler vaat edilen parayı zamanında aldı. Kısa sürede on binlerce kişi sisteme dahil oldu. Ancak sisteme erişim kasım ayı sonunda bir anda kapandı. Sistemdeki paralar ise buhar oldu.
Sisteme erişemeyen vatandaşlar, dolandırıldıklarını anladı. Sisteme üye olan ve mağdur sayısının yaklaşık 50 bin, vurgunun boyutunun ise milyonlarca dolar olduğu tahmin ediliyor.
Sosyal medyada örgütlenerek hukuk mücadelesi başlatan mağdurlar, kaybettikleri paraları kurtarma peşine düştü. Marriot Otel yetkililerine ulaşan mağdurlar, otelin bu uygulama ile bir ilgisi olmadığını öğrenince şaşkına döndü. İddialarla ilgili soruşturma başlatıldı.