Tiran Üniversitesi öğrencileri Şener Mete ile Güzel Türkçemiz eşliğinde eğitim gördü

Arnavutluk Tiran Üniversitesi'nde öğrenciler, Ulusal Kanal'da yayınlanan Şener Mete ile Güzel Türkçemiz programıyla eğitim görüyor.

Abone ol

Arnavutluk Tiran Üniversitesi'nde öğrenciler, Ulusal Kanal'da yayınlanan Şener Mete ile Güzel Türkçemiz programıyla eğitim görüyor. Ders sırasında Şener Mete ile Güzel Türkçemiz programını izleyen öğrenciler, Türkçeye dair bilgi sahibi oluyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan TRT Eski Baş Spikeri Şener Mete, "Türk Dili ve Edebiyatının birçok kavramı ve terimi, 42 yıllık yayıncılık tecrübesiyle hazırlanan bu programda herkesin anlayabileceği bir biçimde yer almaktadır" ifadelerini kullandı. Şener Mete şu ifadeleri kullandı:

- Ulusal Kanal'da yayımlanan Güzel Türkçemiz programı, Türkiye'deki televizyonlarda dilimizin güzel konuşulmasının ipuçlarını veren tek programdır. Bu programda sözcüklerin doğru telaffuzu, yazım kuralları, doğru cümle kuruluşları ve medyada zaman zaman görülen yanlış söyleyişler 5 dakika içinde tempolu bir biçimde anlatılmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatının birçok kavramı ve terimi, 42 yıllık yayıncılık tecrübesiyle hazırlanan bu programda herkesin anlayabileceği bir biçimde yer almaktadır. Bir dilin güzel konuşulması için öncelikle o dildeki seslerin neler olduğu ve nasıl çıkarılacağı öğretilir. Fonetik biliminin bu önemli konusu ne yazık ki okullardaki derslerde anlatılmamaktadır çünkü fonetik konusuna eğilen çok az kişi vardır ülkemizde. Güzel Türkçemiz programında Uluslararası Fonetik Enstitüsü yayınlarına abone olduğum için birçok dildeki seslerin ne olduğunu ve  fonetik yazım biçimlerini öğrendim ve yeri geldikçe bunları ekrandan yansıtıyoruz. 
- Böylesine kapsamlı ve Türkçenin başta telaffuz olmak üzere çeşitli özelliklerinin yer aldığı programımızın ülkemizin birçok yerinden seyreden geniş bir kitlenin bulunduğunu biliyorum. Bana gönderilen sorular ve çeşitli mesajlardan bunu net bir şekilde anlayabiliyoruz. Ama programımızın yurt dışından da seyredilir olması bizi ayrıca gururlandırıyor. Almanya Berlin'den bir taksi şoförünün evinde programımızı izlediğini, gönderdiği fotoğraftan anlayabiliyoruz. Son olarak Arnavutluk'un Tiran Üniversitesi Türkoloji öğrencilerinin, hem de derste zaman ayırarak programımızı izlemesi bizleri ayrıca mutlu ediyor. Elbette bize mesaj göndermeyen ya da gönderemeyen çok sayıda izleyicimiz var. Onlara daha güzel ve ilgi çekici programlarla seslenmeyi çok isteriz. Çünkü Güzel Türkçemiz programı, az önce de belirttiğim gibi hiçbir televizyonda benzeri olmayan özel bir yapım. Bu program, ayrım gözetmeksizin Türk dilini konuşan ve güzel konuşmak isteyen herkesi kapsıyor. Bir diksiyon paylaşımıdır aynı zamanda. Türkçenin güzelliklerinin yansıtıldığı programımıza gösterdikleri ilgi için tüm seyircilerimize ayrı ayrı teşekkür eder, hafta için her akşam 20.45'te görüşmeyi dileriz.

Şener Mete

Jandarma'dan duygulandıran Sarıkamış paylaşımı Yaşam Sosyal yardım alanlar dikkat! İşte yeni Aile Destek Program ödemeleri Yaşam Son İttihatçı Taylan Sorgun hayatını kaybetti Yaşam Soylu kadına şiddet verilerini paylaştı Yaşam