Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı! Pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor

Kontrolsüz ve sınırsız kullanılan teknolojide, çocuklar ve gençler, sanal oyunların esiri oluyor. Psikolojik, sosyal ve fiziksel açıdan birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Peki oyun bağımlılığı hangi belirtilerle ortaya çıkar ve nasıl anlaşılır? Ayrıntıları haberimizde...

Teknolojinin ölçüsü de sınırı da kaçınca telefonlardaki oyun bağımlılığı artıyor. Gittiğimiz her yere telefonumuzu götürüyoruz. Adeta yaşamın parçası haline getirip onsuz yapamıyoruz.

Oyun bağımlılığı, madde bağımlılığı gibi ruha ve bedene zarar verebilecek bir hastalığa dönüşebilir.

Dijital iletişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Dijital oyun bağımlılığı özellikle çocuklar ve gençleri tehdit eder duruma geldi. Çocuklar akıllı telefon ve tabletlerin etkisiyle birlikte oyun bağımlısı olmaya başladı." dedi.

Psikolog Gülnur Sancak da konuyla ilgili açıklamasında, "Sürekli telefon ile birlikte olmak hatta tuvalete dahi telefonla birlikte gitmek dijital bağımlılığın en büyük işaretlerinden bir tanesi. Özellikle sosyal medya ve oyun bağımlılığı kısa vadede mutluluk getirdiğini düşünsek de fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak büyük zararlar getiriyor." dedi.

Çocukların ve gençlerin ekran başında geçirdikleri süre bağımlılığa dönüşüyor. Aile ve sosyal hayatlarında sorunlar yaşamasına neden oluyor.

Psikolog Gülnur Sancak, "Dijital bağımlılık maalesef kişilerde depresyon, kaygı, sinirlilik, akademik başarının düşmesi, sosyal izelasyon izolasyon alanlarda büyük etkilerine maruz bırakıyor." dedi.

Prof. Dr. Ali Murat Kırık da "Sosyal bireyler haline gelmesine sebep oluyor. Toplumun en temel yapı taşı ailenin de zarar görmesine sebebiyet veriyor. Oyun bağımlılığı, tıpkı alkol, tıpkı uyuşturucu bağımlılığına benziyor. Çünkü kurtuluşu çok zor oluyor. "dedi.

Uzmanlar oyun bağımlıların farkında olmadan hayatlarını tehlikeye attıklarını söylüyorlar. Psikolog Gülnur Sancak, "Telefonda oyun bağımlılığı kolay erişiminden kaynaklı zaman yönetim problemine, uyku problemine, dikkat dağınıklılığına, sinir problemlerine ciddi sebep olmaktadır." dedi.

Çağımızın hastalığı: Dijital bağımlılık Yaşam Yandere Simulator tehlike saçıyor! Yaşam Telefonlarda sıcak hava tehlikesi! Yaşam SGK'den dolandırıcılık uyarısı Yaşam Akıllı cihazlar tehdit altında mı? Yaşam Eski ehliyeti olanlar dikkat Yaşam Evde paketleme dolandırıcılığı Yaşam Dolandırıcılar bayramı fırsat bildi! Yaşam Dolandırıcıların "dava dosyası" tuzağı! Dikkat! Yaşam Oyuncu Wilma Elles Bitlis'i gezdi Yaşam Türkiye'den kaç kişi yurt dışına göç etti? Yaşam LGS'de 494 puan aldı! Yaşam