Partili aydın Cemal Süreya

Şiire âşık oldu ve belki de en erken ölümü yaşadı. 33 yıl oldu, Türk Edebiyatının büyük ustası Aydınlıkçı şair Cemal Süreya'nın vedası.

Daha 59 yaşındaydı. 1931'de, o yıllar Erzincan'a bağlı olan Pülümür'de doğdu Süreya. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesiyle Bilecik'e sürgün gitti. Burada başladığı ilkokulu İstanbul Beyoğlu'nda tamamladı.

Şiire dâhil hayat yaşadı... İsim babası olduğu 2000'e Doğru dergisine yazdığı izdüşümlerle Türkiye'nin en iyi portre yazarı unvanını aldı. Partili aydındı Cemal Süreya. Partisinden son nefesine kadar vazgeçmedi. Süreya, 1986 yılında Saçak dergisinde, Sanat ve Kültür Yönetmeni olarak çalışmaya başladı. Saçak’ta daha önce de yaptığı edebiyat dergileri incelemesini sürdürdü. Doğu Perinçek, 12 Eylül karanlığında Cemal Süreya’nın, Saçak Yazı Kurulu’nun en disiplinli, en çalışkan üyesi olduğunu, 10 saati aşan Yazı Kurulu toplantılarına baştan sona katıldığını, derginin yayın çizgisine ilişkin tartışmalara derinlik kattığını anlatır.

Cemal Süreya, Aralık 1989’da, 58 yaşında, 21 gün sürecek derin bir komaya girdi. 9 Ocak 1990 tarihinde, Türk Edebiyatının unutulmaz ismi Cemal Süreya, ardında sevenlerini, mücadelesini, özlemlerini ve eserlerini bırakıp, bu dünyadan göçtü.

Türkiye onu eserleriyle ve mücadelesiyle yaşatmaya devam ediyor. 

Milyonlar çalan banka müdürü 19 yıl sonra yakalandı Yaşam Sarıkamış şehitlerini andı Yaşam Görme engelli avukatın başarısı Yaşam SGK'den dolandırıcılık uyarısı Yaşam Akıllı cihazlar tehdit altında mı? Yaşam Eski ehliyeti olanlar dikkat Yaşam Evde paketleme dolandırıcılığı Yaşam Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı Yaşam Çağımızın hastalığı: Dijital bağımlılık Yaşam Yandere Simulator tehlike saçıyor! Yaşam Telefonlarda sıcak hava tehlikesi! Yaşam Dolandırıcılar bayramı fırsat bildi! Yaşam