Atatürk’ün Dolmabahçe Saray’ındaki odası 10 Kasım'a hazırlanıyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’ndaki odası 10 Kasım’daki anma töreni için hazırlanıyor. Milli Saraylar Başkanlığı, odada bakım ve onarım çalışması yürütüyor. İşte o hazırlıklardan ayrıntılar…

10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda saat 9’u 5 geçe zaman durdu. Türk Milleti 10 Kasım’da Atasını her yerde yâd edecek. Ancak 7’den 70’e herkes, yine, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşama gözlerini yumduğu odasına akın edecek. Oda, 10 Kasım’daki anma töreni için hazırlanıyor.

Milli Saraylar Başkanlığı odada 10 Kasım öncesinde bakım ve onarım çalışması yürütüyor. Titizlikle yürütülen çalışmalar sırasında oda ziyarete kapatılmadı. Milli Saraylar Restorasyon Dairesi Başkanı Gökşen Canıyılmaz, çalışmalarla ilgili bilgilendirdi.

Dolmabahçe Sarayı'nın "Harem" bölümü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün son anlarına tanıklık etmesi bakımından ayrı bir önem taşıyor. Harem'in 71 numaralı odası ise her yıl 10 Kasım'da binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Çalışmalar kapsamında odanın tavan ve duvarlarındaki mimari süslemelerinde yüzey temizliği başlatıldı. Uygulamadan önce odanın tavan, tavan etekleri ve duvar yüzeyleri fotoğraflandı, hasar tespiti yapıldı. Gözlenen yoğun kir tabakalarında genel kuru temizlik uygulaması sürüyor.

Vakumlu restorasyon süpürgesi ve restorasyon fırçası ile yüzeyler tozdan arındırılıyor. Saf su ve pamuk yardımıyla nemli temizlik yapılıyor. Tavan ile duvarda zaman içerisinde oluşan çatlaklar ve boya kalkmaları elden geçiriliyor. Odanın parkelerinde zamanla oluşan yıpranmalar da onarılıyor.

Yatak odası takımı, masa saati ve "dört mevsim" adlı yağlı boya tablosu sergilendikleri yerde, ziyaretçiler tarafından görülebilecek şekilde koruma altına alındı.

Ulu Önderin yaşama gözlerini yumduğu oda başta olmak üzere çalışma odası ve banyosu ile Harem'in diğer bölümleri, pazartesi dışında her gün saat 09.00-17.30'da ziyaret edilebiliyor.

Bakan Kurum arsa satışları için tarih verdi Yaşam Levent Kırca'yı saygıyla anıyoruz Yaşam Sosyal Konut Projesi’nde arsa ve işyeri başvuruları başladı Yaşam SGK'den dolandırıcılık uyarısı Yaşam Akıllı cihazlar tehdit altında mı? Yaşam Eski ehliyeti olanlar dikkat Yaşam Evde paketleme dolandırıcılığı Yaşam Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı Yaşam Çağımızın hastalığı: Dijital bağımlılık Yaşam Yandere Simulator tehlike saçıyor! Yaşam Telefonlarda sıcak hava tehlikesi! Yaşam Dolandırıcılar bayramı fırsat bildi! Yaşam