Cumhuriyeti afişleyen adam İhap Hulusi Görey ve 10 eseri
Cumhuriyet tarihinin ilk grafik sanatçısı İhap Hulusi Görey... Üçgen imzası ve Cumhuriyet tarihine ışık tutan afişleriyle hafızalara kazınan bir isim. Türkiye'de afiş tasarımı ve illustrasyon denilince akla ilk gelen isim. İşte Cumhuriyeti afişleyen İhap Hulusi Görey'in hayatı ve on eserleri...
Haberin devamı için tıklayınız28 Kasım 1898’de Mısır’ın Kahire şehrinde doğan İhap Hulusi, ilk ve orta tahsilini Kahire’nin İngiliz Okullarında yaptı.1920 yılında resim eğitimi almak üzere Almanya’ya gitti. Önce Münih’te Haimann Schule atölyesinde üç yıl çalıştı, daha sonra Kuntsgewerbe Schule’ye devam ederek tahsilini tamamlayıp yurda döndü. Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nda çalışması istendi, ancak o memuriyeti reddetti. Akbaba’da Münif Fehim ve Ramiz’le birlikte çalıştı. Daha sonra afiş çalışmalarına ağırlık veren İhap Hulusi, afiş yaparken buluşun önemine değinerek “Seyredenlerin ilgisini çekmeli ve düşündürmeli “ diye yorumladı.
1929’da İstanbul’da ilk atölyesini kurduktan sonra Kulüp Rakısı etiketi ve Atatürk’ün siparişi üzerine Alfabe’nin kapağını tasarlayan İhap Hulusi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi,
Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller),Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donanım Kurumu ve birçok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi.
Teyyare Piyangosu (bugünkü adıyla Milli Piyango) idaresi için 45,Tekel İdaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi, bu süreçte yurtdışında da adını duyurdu. Bayer’in afiş ve etiketleri, Mısır’ınTekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarına ait afiş ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haig’in, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca’sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi tarafından yapıldı.
İHAP HULUSİ GÖREY'İN ESERLERİ ŞU ŞEKİLDE: