Bir yılda en fazla kaç gün rapor alınabilir?
SGK’nın 2016/21 Sayılı Genelgesiyle hem rapor sürelerine hem de istirahat raporlarının SGK tarafından ödenmesine ilişkin çeşitli sınırlamalar getirilmiştir.
Kişi hastalandığı zaman rapor alma ihtiyacı doğabilir. İşyerine verilen bu rapor kişinin mazereti sayılır ve rapor sayesinde işyerinden izinli sayılır. Raporun nasıl ve ne şekilde alınacağı da ilgili mevzuat esaslarına göre belirlenmiştir. Bu kapsamda bir hekim tarafından bir hastaya tek seferde en fazla 10 gün rapor verilebilir. Yine aynı şekilde tek hekim tarafından bir yıl içinde yazılacak raporların toplamı 40 günü geçemez. Tek seferde 10 günden fazla verilmesi gereken raporlar sağlık kurulu tarafından verilebilir.
YILLIK RAPOR HAKKI NE ZAMAN YENİLENİR?
Çalışanın rapor hakkı 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasını kapsar. Yani bir çalışan bu süre içerisinde tek bir hekim imzası ile en fazla 40 gün rapor alabilir. 1 Ocak tarihinden itibaren bu 40 günlük rapor hakkı tekrar başlar. Önceki yıldan 40 güne tamamlanmamış olan rapor hakları yeni yıla devretmez.
İŞÇİ 40 GÜNDEN FAZLA RAPOR ALIRSA NE OLUR?
İşçinin 40 günün üzerinde rapor alması durumunda SGK raporu inceler ve işçiye iş göremezlik ödeneği verir. Bu ödeneğin alındığı süre içerisinde işçi maaş alamaz. Bu nedenle çok gerekli olmadığı sürece kişinin rapor alma yoluna gitmemesi gerekir.