Atatürk Nubar Çömlekçiyan'a neden Tekyay soyadını verdi?
Nubar Tekyay, soyadını Atatürk'ün verdiği keman sanatçısı. Hem batı tarzı hem de Türk müziği çalabilen, yetenekli bir sanatçı. Atatürk'ün İstanbul'da geçirdiği vakitlerde dinlediği, Dolmabahçe Sarayı'na davet edilmiş bir kemancı. İşte Nubat Tekyay ve soyadının ilginç hikâyesi...
Haberin devamı için tıklayınızNubar Tekyay, 4 Eylül 1905 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası, Kemanî Tatyos Efendi'nin öğrencisi udî ve besteci Arşak Çömlekçiyandır. İlk mûsıkî derslerini babasının gözetiminde aldı ve altı yaşında batı tarzı keman çalmayı öğrenmeye başladı. Keman öğrenimini Batı metotları ile sürdürdü ve bu tekniği Türk Mûsıkîsine uyarladı. On üç yaşından itibaren 1918-1926 yılları arasında babasının fasıllarında yer almaya başladı, radyolarda çalıştı ve plak kayıtlarına katıldı.
Üstün keman tekniği ve mûsikî anlayışı ile kısa zamanda şöhreti yakalayarak döneminin en iyi kemânileri arasında yer aldı. Birçok plak dolduran ve turnelere çıkan Tekyay, TRT İstanbul Radyosu'nda görev aldı. Kısa bir süre Paris'e giderek Batı Müziğini yakından inceleme fırsatı buldu. Aynı zamanda Tamburî Cemil Bey'in icrasından ve bilhassa taksimlerinden faydalandı. Aralarında Safiye Ayla, Şerif Muhittin Targan, Kadri Şençalar ve Şükrü Tunar'ın da olduğu birçok ismi dinlemeyi arzu eden Mustafa Kemal Atatürk 1927 yılında bu müzisyenlerle birlikte Tekyay'ı da Dolmabahçe Sarayı'na davet etti. Konserden önce herkesle tek tek tanışan ve sohbet eden Atatürk Tekyay ile de sohbet etti.