Rusya ile ticarette kritik adım

Rusya ile ticarette kritik bir adım daha atıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatı ile yedi üründe ihracat yasağı kaldırıldı. Bundan sonra ödemeler döviz cinsinden beyan edilse dahi Türk lirası olarak kabul edilebilecek. Ayrıca yeni karar ile beyanname süreleri de uzatıldı.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonrası iki ülke ile ticaretin aksamaması için en öncelikli iki konu lojistik ve ödemelerin nasıl yapılacağıydı. Ödemeler konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatı ile adım atıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin üyelerine geçtiği bilgiye göre, “Döviz olarak beyan edilen ihracat bedellerinin Türk lirası olarak kabulü” genelgeye eklenen geçici bir madde ile sağlandı.

Genelgede yer alan geçici madde 1'de “ Ukrayna ve Rusya’ya gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ihracat işlemleriyle ilgili olarak ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi Türk lirası olarak da kabulü mümkündür.” denildi. Alınan bu kararlarla birlikte ödemelerde milli paraların payı arttı, bedellerin alınması konusunda da kolaylık sağlandı ve ticaretin devamlılığı açısından adım atılmış oldu.

Aydınlık Gazetesi'ne konuşan ihracatçılar Rusya ile ticarette iki önemli sorunun aşıldığını söyledi. Yeni taleplerini de sıraladı:

- İhracat bedellerinin yurda getirilmesi süresinin de uzatılmasını talep ediyorduk, uzatıldı. Yerel paralarla ticaret anlamında TL ve ruble ile alalım diyorduk. Bu yönde bir kolaylık sağlandı. Sırada kur riskinin karşılanması var. Bu yapılırsa yerel paralarla ticaret artar. Bizim kur korumalı hesap uygulaması sayesinde TL bir raya oturdu. Merkez Bankası yetkilileri ile yapılan toplantıda kur korumasını Rusya'ya da önerin onlar da rublenin değerini stabil yapmak için benzer bir şey yapabilirler, dedik. Doğru söylüyorsunuz, dendi. Tabi bizim bazı taleplerimiz var. Örneğin deri ürünleri ve kürkte Rusya'nın bazı uygulamaları ve vergilendirmeleri var. Bunları kaldırmaları lazım. Çünkü bu uygulamalar yüzünden hem ticaret zorlaşıyor hem de Rus halkı daha pahalı ürün alıyor. Biz mesela ruble ile gaz alabilmeliyiz. Bunu biz bakanlara da söyledik.
Sığır yetiştiricilerine destek ödemesi Ekonomi Turizmde yaptırım kıskacına çözüm Ekonomi Ziraat Bankası'ndan tarıma kredi desteği Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi