Azerbaycan: ''Barış için önemli bir adım atıldı''

Azerbaycan ile Ermenistan, Karabağ sorununun çözümüne ilişkin barış görüşmeleri konusunda anlaştı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı mutabakatı, “Azerbaycan'ın çıkarları, bölgenin barış ve huzur içinde gelişmesini sağlamak için atılan önemli bir adım” olarak değerlendirdi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Brüksel’de bir araya geldi. Yaklaşık 5 saat süren üçlü toplantıda barış anlaşmasının hazırlıklarına başlanılması ve sınır hattının belirlenmesi için ortak komisyon oluşturulması için mutabakat sağlandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, üçlü toplantıda varılan mutabakatı, “Azerbaycan'ın çıkarları, bölgenin barış ve huzur içinde gelişmesini sağlamak için atılan önemli bir adım" olarak nitelendirdi. Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış anlaşmasının hazırlıklarına başlanılması için iki ülkenin dışişleri bakanlıklarına talimat verilmesinin kararlaştırıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, tarafların Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınır hattının belirlenmesi için Nisan 2022 sonuna kadar ortak sınır komisyonu oluşturma hususunda mutabakat sağladığı kaydedildi. Üçlü görüşmede Azerbaycan ile Ermenistan arasında kara ve demir yollarının açılması da konuşuldu.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de ‘barış görüşmeleri için somut bir süreç başlatma kararı verildiğini açıkladı. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Michel, "Bu gece doğru yönde önemli bir adım attık. Bu elbette her şeyin çözüldüğü anlamına gelmiyor ama bir araya gelebilmek için olası unsurların neler olduğunu daha iyi anladığımız, bir an önce barış, güvenlik ve istikrarı garanti eden sürdürülebilir bir anlaşmaya varmak için ilerleme kaydettiğimiz anlamına geliyor” diye konuştu.

Liderler Brüksel'deki ilk görüşmelerini 14 Aralık 2021'de yapmıştı.

Rus rublesi değerlenmeye devam ediyor Dünya Yunanistan'da NATO protestosu Dünya Ukrayna milletvekilinden Buça ifşası Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya