Ayçiçeği yağı için harekete geçildi

Türkiye ayçiçeği yağında kendi kendine yetebilmek için kolları sıvadı. Yüzde 70 oranında olan ayçiçeği yeterlilik oranı yüzde 100'e ulaştıracak. Hükümet, hububatla ilgili de iki önemli karar aldı. Hububat, baklagiller ile yağlı tohumlarda antrepolardan ihracatı durduruldu. Cumhurbaşkanlığı kararıyla buğday, arpa, yulaf, çavdar ürünlerini eken çiftçilere, bu yıla mahsus olmak üzere dekarda 50 lira ek gübre desteği sağlandı.

Fahiş fiyat ve stok tartışmaları ile gündeme gelen ayçiçeği yağı için harekete geçildi. Ekim alanları ve destekler artırıldı. Temel gıda maddelerinde yurt dışına gönderim süreci ise bir süreliğine yasaklandı.

Rusya ve Ukrayna sahasında yaşanan gelişmelerin ardından gündeme gelen ayçiçeği yağı tartışmaları devam ediyor. Türkiye, ayçiçeği yağında bir sorun yaşanmaması için yerli tarım politikalarını hayata geçirecek.

GIDA STOKU İÇİN İKİ KRİTİK KARAR

Ayçiçeği yağında yüzde 70 kendi kendine yetebilen ve dünyada 6'ncı sırada bulunan Türkiye, yeni tarım alanlarıyla birlikte yüzde 100 yerlilik hedefine ulaşacak. Hibe ve destekler kapsamında alanlara ek olarak 4 ilde 7 bölgeye daha destek kararı alındı.

Türkiye'nin ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 15'ini karşılayan Edirne'deki üretimi artırma kararının ardından diğer bölgeler için de ekim ve üretimi artırma kararı verildi. Aydın’ın birçok ilçesi, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas- Hafik havzalarında yer alan ürünler güncellendi.

Değişiklikle bu bölgelerde diğer ürünlerin yanında yağlık ayçiçeği ekimi de desteklenecek. Ayçiçeğine bu yıl verilen destek 37 lira. Desteklenen havzalar ise 2021'de 287 iken son gelinen noktada 7 ilave ile toplam da 322’ye çıktı.

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem grubundaki ürünlerin antrepolardan yurt dışına transit taşınmasına izin verilmeyecek. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Söz konusu transit yasağı listesinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, mercimek, nohut, kurufasulye, ayçiçek tohumu-yağı, saman ve küspe yer aldı.

ÇİFTÇİYE 50 LİRA İLAVE GÜBRE DESTEĞİ

Hükümetin bir başka kararı da çitçinin fiyatı son bir yılda yüzde 400 civarında artması nedeniyle kullanımından kaçındığı gübreye ilişkin oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla buğday, arpa, yulaf, çavdar, eken çiftçiye dekarda 50 lira ilave gübre desteği getirildi.

Ayrıca yine bu ürünlere ilave olarak yulaf, çeltik, aspir, nohut, kanola, susam, kuru fasulye, mercimek, yonca, patateste sertifikalı tohum desteğinin bu yıl da verilmesi kararı alındı.

Tarım danışmanları için verilen destek tutarı da 52 bin liraya yükseltildi.

''Hükümetin Rusya ile swap anlaşması yapması lazım'' Ekonomi Ayçiçek yağı yüklü gemi İstanbul'da Ekonomi Rus ödeme sistemi Mir'e Türkiye de dahil Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi