''Müzakere süreci Belarus'ta sürüyor''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kubela, askeri operasyonun başlamasının ardından ilk kez Antalya’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun evsahipliğindeki görüşmenin ardından bakanlar, ayrı ayrı açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye teklif ettiği için buluştuk, Rusya yeni bir müzakere kanalı açmıyor" diyerek, Ukrayna ile müzakere sürecinin Belarus'ta devam ettiğini söyledi.

Rusya’nın NATO Kuşatmasına karşı Ukrayna’ya başlattığı harekatın ardından taraflar, Dışişleri Bakanları düzeyinde ilk kez yüz yüze görüştü.

Antalya'da gerçekleştirilen Rusya- Türkiye-Ukrayna üçlü toplantısının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kameralar karşısına geçerek, toplantıyı değerlendirdi.

"MÜZAKERE SÜRECİ BELARUS'TA SÜRÜYOR"

Görüşmede sivillerin tahliyesi gibi insani konuları ele aldıklarını söyleyen Lavrov, “Ukrayna krizini çözümüne yönelik her türlü girişimi destekleriz” dedi.

- Türk arkadaşlarımızın inisiyatifiyle insani konuları ele aldık. Siviller kalkan olarak kullanılıyor. Onların zarar görmemesi için alınması gereken önlemleri konuştuk. Ukrayna krizinin topluca, tüm tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bunun için her türlü girişimi destekleriz

Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerin Belarus’ta devam ettiğini hatırlattı, Antalya’daki buluşmanın yeni bir müzakere kanalı olmadığının altını çizdi:

- Müzakere süreci Belarus’ta devam ediyor. Rusya, hukuki belgelere dayanan son derece somut teklifler sundu. Ukrayna tarafı, en kısa sürede bunlara yanıt vereceğini söyledi. Yani tüm sorunlar Belarus’ta görüşülüyor. Rusya, burada paralel bir müzakere kanalı açmıyor. Ukrayna ve Batı medyasının hedeflediğinin aksine, burada farklı bir format söz konusu değil. Ukraynalı meslektaşlarımızdan da müzakere yolunu yanlış yerlere saptırmamalarını istiyoruz.

RUSYA'DAN AVRUPA'YA SİLAH TEPKİSİ

Ukrayna operasyonun planlanan şekilde devam ettiğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, Batı’nın Ukrayna’ya silah göndermesini “tehlikeli bir eylem” olarak niteledi.

- Batı Ukrayna’ya her türlü ölümcül silahı teşvik ediyor. Burada stinger füzeleri ve roketatarlar var. Ukraynalı yetkililer, silahları hiçbir belge ve kayıt olmadan dağıtıyor. Ukrayna’yı silahlandıran ülkeler, kendileri için de devasa bir tehdit oluşturuyor. Avrupaya soruyoruz; Rusya Federasyonu’na yönelik güvenlik tehdidini nasıl durduracaksınız? Bu tehdit Avrupa’ya da yayılabilir.

RUSYA'NIN KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ HATIRLATTI

NATO’nun doğuya doğru genişlememesi konusunda Rusya’nın uyarılarının dikkate alınmadığını söyleyen Lavrov, Rusya’nın kırmızı çizgilerini bir kez daha hatırlattı:

- Rusya’nın güvenliği ve çıkarlarını ilgilendiren konulara nato karar veremez. Başkalarının güvenliğini tehdit edecek şekilde, güvenlik tesis edilemez. Batı’nın Ukrayna’dan istediği tek şey, Ukrayna’nın sürekli olarak Rusya’ya karşı çalışması… Burada konu Ukrayna değil, bölgede Rus kökenli olan her şeye saldırı söz konusu… Biz Ukrayna'nın da güvenliğini istiyoruz. Bu ülkede yeni bir nazi hükümeti tehdidi istemiyoruz

Lavrov’a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmeyi kabul edip etmeyeceği de soruldu.

- Putin, Zelenskiy ile görüşmeyi reddetmiş değil, böyle bir gereklilik ortaya çıkarsa görüşme yapılır. Bu temasların laf olsun diye değil, somut sonuçlara ulaşmak için yapılması gerekir. Minsk sonrası Kiev’den beklenen hiçbir taahhüt yerine getirilmedi. Alınan kararlar uygulanmayacaksa, neden tekrar zirve görüşmesi yapılsın. Ukrayna, kendi yükümlülüklerinden dış etkiyle kaçmaya çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesine yönelik yaptırımlarla ilgili olarak da “Şirketler, siyasi saldırının aleti oldular” ifadelerini kullandı. Rusya ekonomisinin güçlü olduğunu vurgulayan Lavrov, ''Asla batıya bağımlı olmayacağız” dedi.

Üçlü görüşme sonrası açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Kuleba "Rusya'nın talepleri teslimiyet listesi gibi" dedi.

- Herhangi bir ilerleme kaydetmedik. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız.

Antalya'daki kritik zirve başlıyor Dış Politika Erdoğan NATO ve ABD'ye sert çıktı Dış Politika ''İsrail bölgede istikrar istemiyor'' Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika