Hak-İş'ten Kadın Emeği Buluşması
Hak-İş, Ankara’da Uluslararası 11’inci Kadın Emeği Buluşması düzenledi. Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bizim isteğimiz, kadınlarımızı çalışma hayatının her bir alanında, kapsayıcı istihdam politikalarının aktörü olarak görmektir” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da 4 milyon 600 bin sigortalı kadın çalışandan sadece 446 bininin sendika üyesi olduğuna dikkat çekti.
Kadın emeği için bir araya geldiler. Çözüm yollarını konuştular.
Hak-İş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir otelde 11’inci Uluslararası Kadın Emeği Buluşması düzenledi. Buluşmaya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Ak Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık katıldı. Hak-İş'e bağlı sendikaların genel başkanları da etkinlikte yer aldı.
Kadın Emeği Buluşması’nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2021’de kadınların iş gücüne katılımının yüzde 34, istihdam oranının ise yüzde 30 civarında olduğunu belirtti. Kadınların istihdamda aktif olmasını istediklerini kaydetti:
- Kadın istihdamında ağırlığın özel sektörde olduğu görülmektedir. Sektörler dağılımına baktığımızda ise kadınlarımızın son yıllarda daha önce hiç bulunmadıkları pek çok sektörde çalışma hayatına katıldıklarını görmekteyiz. Bizim isteğimiz, kadınlarımızı çalışma hayatının her bir alanında, kapsayıcı istihdam politikalarının aktörü olarak görmektir.
''4 MİLYON 600 BİN KADININ YÜZDE 10’U SENDİKALI''
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da sendikalı kadınlara dikkat çekti. 4 milyon 600 bin sigortalı kadın çalışandan 446 bininin yani emekçi kadınların sadece yüzde 10'unun sendika üyesi olduğunu belirtti.
- Bu konuda, hala aşmamız gereken engeller var, hala daha çok kadını sendikalı yapmak ve bu kadınları sendikal harekete dahil etmek konusunda yapacağımız işler var.
ÇALIŞAN KADINLARIN TALEPLERİ
Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin de kadın çalışanların sendikal örgütlenmesini artırmak için çaba sarfettiklerini söyledi. Zengin, çalışan kadınların taleplerini sıraladı.
- Yarım çalışma sürelerinin her çocuk için 6 aya çıkarılmasını, yarım çalışmaya bağlı ücret ve prim kaybının devlet tarafından karşılanmasını, iş, aile ve sosyal yaşam uyumu çalışmalarında sadece kadınların değil, aileyi oluşturan bütün fertlerin ele alınmasını istiyoruz.