Moskova'nın kararı siyasetin gündeminde

Rusya Federasyonu'nun, Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı siyasetin gündeminde geniş yer buldu. Rusya ve Ukrayna’ya sağduyu çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova’nın kararının kabul edilemez olduğunu söyledi. ABD’nin sahadaki kaos planlarına dikkat çeken MHP lideri Devlet Bahçeli ise, “ABD, bir yönüyle Ukrayna’nın egemenlik haklarını zedelemiştir” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise diyalog çağrısı yaptı.

Rusya ve Ukrayna sahasında yaşanan sıcak gelişmeler siyasi partilerin grup toplantılarına yansıdı.

Rusya Federasyonu’nun Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Karar sonrası peş peşe açıklamalar geldi. Afrika turunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, taraflara sağduyu çağrısı yaparken Rusya’nın kararını ise tanımadıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine yaptığı toplantı çağrısına da olumlu baktığını söyledi:

- Karadeniz ülkesi olmamız nedeniyle birçok tedbir paketinin oluşturulması şart. Biz de bu tedbirlerimizi zaten alıyoruz. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Karadeniz ülkesi olmanın bize yüklediği sorumlulukları bir kenara bırakamayız. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.

Moskova’nın kararına yönelik partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, ABD’nin yaptığı açıklamalarla birlikte sahadaki rolüne işaret etti.

- Ukrayna’nın geleceğini veya güvenliğini konuşacak tek mercii bu ülkenin yönetimini teşkil eden kişiler, daha doğrusu tüm Ukrayna vatandaşlarıdır. Rusya’yla güvenlik konularında müzakereye açığız diyen Biden, bir yönüyle Ukrayna’nın egemenlik haklarını da zedelemiştir. Rusya-Ukrayna arasında muhtemel bir savaşı kesinlikle doğru bulmuyor, bu cinayet teşebbüsüne hiç kimsenin ortak olmamasını temenni ediyoruz.

CHP’den ilk açıklama ise Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’den geldi. Rusya’nın kararını kınayan Çeviköz, “Söz konusu tanıma kararı Karadeniz güvenliğini ciddi biçimde tehlikeye sokmuştur” dedi.

Çeviköz’ün ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuyu partisinin grup toplantısında değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, iki ülke arasındaki krizden en çok Türkiye’nin etkileneceğini belirterek diyalog çağrısı yaptı.

- Bölgemizde bir savaş istemiyoruz. Türkiye’ye zararlar vereceğini biliyoruz. Çıkacak savaşın bize maliyeti… Petrol-doğalgaz Rusya’dan. Turistlerin yüzde 25'î Rusya ve Ukrayna’dan.

Rusya'nın 8 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı ile ilgili bir açıklama da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi:

- Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir. Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.
NATO'nun Karadeniz planları ve Türkiye'ye yönelik tehditler Dış Politika Türkiye'nin Rusya'nın kararına karşı tavrı ne olmalı? Dış Politika Moskova'da Putin-Aliyev Zirvesi Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika