Çiftçi Tarım Kredi'den eli boş döndü
"Kimyasal gübrelerde yüzde 30 indirim yapıldığını açıklayan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin elinde gübre yok". Bu çarpıcı iddiayı gündeme Antakya Ziraat Odası taşıdı. Arz sorununu plansızlıktan kaynaklandığını belirten Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir girdilerde yaşanan çıkmazlardan kurtulmanın tek yolunun üretim olduğunu vurguladı.
Çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin fiyatını yüzde 30 indirdiği gübrenin alımında sorun yaşıyor.
Gübre maliyetleri çiftçiyi en çok zorlayan kalemlerden sadece biri. Piyasadan yaklaşık yüzde 30 daha ucuz gübre satacağını açıklayan Tarım Kredi, gelen talepleri elinde gübre olmaması nedeniyle ileri tarihe erteletiyor.
Üretim girdi maliyetleri yüzünden sekteye uğruyor. Tarlasına gübre bile atamayan çiftçi fahiş artışlarla karşı karşıya. Geçen yıl 2.800 ile 3.000 lira arasında olan gübre fiyatları, bu yıl neredeyse 5 kat zamlanarak 16-17 binleri gördü. Sonra 12 binlere düştü. Tarım Kredi Kooperatifleri de bu fiyatlar üzerinden yüzde 30 indirime gitti.
Buna göre 14 Şubat 2022 tarihi itibariyle ÜRE gübresi 9 bin 200 TL, NP 20.20. gübresi 6 bin 100 TL ve çay gübresi ise 7 bin 500 liraya indirildi.
Piyasaya göre daha uygun gübreye ulaşmak isteyen çiftçi Tarım Kredi'den de eli boş döndü. İeri bir tarihe alım yapacağını açıklayan tarım kredi, talebe yetişemedi.
Özel şirketlerin doğalgaz zamları nedeniyle fiyat artırdığını söyleyen Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Tarım Kredi'de de arz sıkıntısı yaşadığını belirtti:
- Dün itibariyle kooperatifle görüştüm ellerinde olmadığını hafta sonuna kadar geleceğini söylediler. Tabi talep var...
İndirimli fiyatların bile çiftçi için yüksek olduğunu aktaran Okay, girdi maliyetleri yüzünden çiftçinin üretimden kaçtığını söyledi.
Belirsizlik içinde el yardımıyla yönümüzü tespit etmeye çalışıyoruz diyen Okay, indirimlerin yeterli olmadığını, üretim için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Tarım kredinin ocak ayında dünya genelinde gübre fiyatlarındaki düşüşü fiyatlarına yansıttığını söyleyen Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir, arz sorununun plansızlıktan kaynaklandığını vurguladı. Çözüm için üretimi gösterdi.
Girdi maliyetlerinin tamamına yakınında dışa bağımlı olunduğunu belirten Özdemir, üretim vurgusu yaptı.