Maliyetleri artış konut fiyatlarını da vurdu

Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını yükseltti. Sektör yetkilileri önümüzdeki dönem konut fiyatlarında yüzde 120’lik artış olacağını öngörüyor. İnşaat malzemelerinde dışa bağımlılığa dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, üretim vurgusu yaptı.

Fahiş fiyat artışları konut sektörünü de vurdu. İnşaat maliyetleri arttı, konut azaldı, fiyatlar yükseldi. Ev sahibi olmaksa alt ve orta sınıf için neredeyse hayal oldu.

Merkez Bankası'nın 2021 Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi'ne göre konut fiyatları yıllık yüzde 50.5 artış gösterdi. TÜİK'in Kasım 2021 maliyet artış oranı ise yüzde 48.87. Sektör temsilcilerine göre ise bu oran yüzde 200'ün üzerinde.

Geçim derdi çeken vatandaşın en temel ihtiyaçlarından barınma da artık bir sorun haline geldi. Artan girdi maliyetleri yeni inşaatların yapılmasını engelliyor. Hal böyle olunca fiyatlar yükseliyor, konut sorunu ortaya çıkıyor.

İnşaat temel malzemelerindeki fiyat artışının yüzde 200'ü geçtiğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, önümüzdeki dönem konut fiyatlarında yüzde 120'lik artış olacağını belirtti.

İnşaat üretim malzemelerinde dışa bağımlılığa dikkat çeken Tellioğlu, üretim vurgusu yaptı:

- 150 m2 bir konut brütüyle 200 yapar. Arsa maliyeti oluşur. Ortalama 1 milyon 600 bin yapar yüzde 25 de kar koysanız 2 milyon yapar fiyatı. Orta sınıfın bile kolay ulaşacağı bir rakam değil

Çok ciddi fiyat artışları oldu yüzde 200'leri geçtik. Bu artışlar tabi fiyatlara yansıtılacak

- Üretimde ihracata dayalı bir kısım arzın artmasından dolayı iç piyasa baskılanıyor. Bizim için öncelikli konu Türkiye’deki üretimdir istihdamdır. Dolayısıyla temel malzemeleri yurt dışından biraz daha döviz gelecek diye satarsak içerde üretim ve tedarik zinciri bozulur. Türkiye’de demir ve çimento üretimi ihtiyacımızın 3 katı iken bunun kıtlığını yaşıyorsak bu sıkıntılı bi durum

Marketlerde KDV denetimi başladı Ekonomi Diyarbakır Sanat Sokağı'nda mum ışığında ucuz elektrik eylemi Ekonomi Yeni ekonomi paketinin enflasyonla mücadeleye etkisi Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi