TL'ye geçen gurbetçiye ''YUVAM'' hesabı

Kur Korumalı Mevduat sistemine, yurtdışındaki Türk vatandaşları dahil edildi. "YUVAM" hesabı olarak adlandırılan sistem ile döviz hesaplarını TL’ye çeviren Türk vatandaşları, kur korumalı sistemin avantajlarından yararlanabilecek. YUVAM hesapları 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecek.

Türk Lirasını koruma hamlesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının döviz birikimleri kur korumalı vadeli mevduat sistemine dahil edildi. Merkez Bankası, ‘ Yurtdışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi’ yani kısa adıyla YUVAM olarak adlandırılan sistemle, hesap sahiplerine kur koruması sağlarken, hesapların vadelerine göre değişen oranlarda da getiri sağlayacak. YUVAM hesapları 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecek.

Ayrıca Merkez Bankası bankaların bu mevduat hesaplarına uygulayacağı azami faiz oranını belirleme yetkisine sahip olacak.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, tasarruflarını Türkiye'de değerlendirmek isteyen vatandaşlara her koşulda kazanımlarını koruyacağı bir tasarruf yapısı oluşturulması ve söz konusu tasarrufların Türkiye ekonomisine kazandırılmasının amaçlandığı kaydedildi.

Banka tarafından Merkez Bankası’nın hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası’nca dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak ve karşılığı Türk Lirası, ilgili bankaya aktarılacak.

Dönüşüm kurunda, dövizin Türk Lirası’na çevrildiği gün Merkez Bankası’nca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru baz alınacak.

Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankası’nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

İlave getiri, döviz bazında anaparanın Türk Lirası karşılığı üzerinden hesaplanacak ve Türk Lirası olarak ödenecek.

Vade sonunda YUVAM hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine de vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.

Vade sonu kurunun, dönüşüm kurundan yüksek olması durumunda kur farkı üzerinden hesaplanan faiz, Merkez Bankası’nca hesap sahibine ödenecek.

Vadeden önce çekim yapılması durumunda, Merkez Bankası’nca kur farkı ve ilave getiri tutarı ödenmeyecek.

Merkez Bankası'ndan hükümete enflasyon mektubu Ekonomi Kömürde Üretim Devrimi Kurultayı ses getirdi Ekonomi Süt fiyatı maliyetler karşısında eridi Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi