Afrika Fransa'yı istemiyor

Batı Afrika ülkesi Mali ile Fransa arasında diplomatik ilişkiler koptu. Fransız Dışişleri Bakanı’nın mevcut yönetime dair ‘gayrimeşru’ ve ‘kontrolden çıkmış’ ifadeleri sonrasında Mali yönetimi, Fransız büyükelçiye ülke topraklarını terketme talimatını verdi. Gelişmeyi değerlendiren Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Mali'nin sınırdışı kararının devrim niteliğinde olduğunu söyledi, "Afrika’da bir Avrasya şafağı yaşanıyor" dedi.

Fransız sömürüsüne karşı ayaklanan Mali halkı ve yönetimi ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler koptu. Fransa, Mali’den kovuldu…

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali’deki geçici hükümeti, “gayrimeşru” olarak nitelemişti. Bu sözler üzerine Anti-emperyalist Mali hükümeti, Fransa'nın Bamako Büyükelçisi Joel Meyer’i “İstenmeyen kişi” ilan ederek, ülke topraklarını 72 saat içinde terketmesi talimatı verdi.

Sınırdışı kararının “Fransanın defalarca kez uyarılmasına rağmen Mali Cumhuriyeti Hükümetine yönelik düşmanca açıklamalarını sürdürmesi” üzerine alındığı belirtildi.

Fransa ile Mali arasındaki ilişkiler, 2 yıl önce Rusya ile iyi ilişkiler geliştirilmesinin ardından bozuldu. Fransa’nın, Birleşmiş Milletler’de Mali'ye yaptırım kararı aldırmaya çalışma girişimi de Rusya ve Çin tarafından engellenmişti.

Mali Başbakanı Kokalla Maiga, ülkedeki terör olaylarından Fransa’nın sorumlu olduğunu belirtmiş, “Mali’nin Türkiye gibi dost ülkelere ihtiyacı var” ifadelerini kullanmıştı.

“AFRİKA’DA BİR AVRASYA ŞAFAĞI YAŞANIYOR”

Yıllarca Afrika’yı sömüren Fransa, kıta üzerindeki etkisini her geçen gün yitiriyor. Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Mali’nin büyükelçi kararının devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Afrika’da bir Avrasya şafağının olduğunu vurguladı:

- Mali ve Burkina Fasoda’ki gelişmeler, Batı’nın Afrika’daki hakimiyetinin sona ermeye başladığının bir sonucu… Afrika’da dengeler Fransa, ABD ve Atlantik aleyhine değişiyor, Türkiye, Çin ve Rusya lehine gelişiyor. Türkiye siyasi ve ekonomik olarak, Çin ekonomik olarak ve Rusya da askeri olarak bölgede etkisini güçlendiriyor. Bu üç ülkenin varlığı, Fransa, ABD ve Atlantik kuvvetlerine karşı dengede önemli rol oynuyor.

Öte yandan Mali Yeniden Kuruluş Bakanı Ibrahim Ikassa Maïga geçtiğimiz hafta Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray ile çevrim içi konferansta biraraya geldi. “Bizim dostlarımız Türkiye, Rusya ve Çin” diyen Maiga, ülkesindeki anti-emperyalist hareketi, Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşına benzetti. Maiga, “Tıpkı Türkiye gibi bağımsızlık ve egemenlik mücadelesi veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Çin Yeni Yılı nedir? Dünya Çin Yeni Yılı için hazırlıklar sürüyor Dünya Atlantik Rusya karşıtlığında yalnız Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya