İzmir'de 'hemen devletleştirme' eylemi

İzmir Otelciler Odası tarafından 'hemen devletleştirme' eylemi yapıldı. İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, elektrik zamlarının geri alınması çağrısında bulundu.

İzmir Otelciler Odası tarafından 'hemen devletleştirme' eylemi yapıldı.

İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

'' ELEKTRİK ZAMMI GERİ ALINSIN !!!

Biz bunu müşterilere,vatandaşa yansıtmamak için,bu zulme bir son Cumhurbaşkanı'nın duymasını istiyoruz.

Zam yağmurunun rekor seviyede yaşandığı elektrik ücretlerine gelen zamlar karşısında otel ve pansiyon işleten esnaf zor duruma düştü. Elektriğe yapılan zamlar ve son dönemde gelen fahiş faturalar otel-pansiyon işleten esnafların belini büktü.

Malum piyasalarımızın durumu belli bu GİDERLERİ, bu GELİRLERLE karşılamak imkansız hale geldi.

Dolayısıyla evler için yapılan çalışma iş yerlerimiz ticarethaneler içinde desteklenmesinin tüketiciye etkisi çok daha olumlu olur.

Hükümetimize seslenmek istiyoruz. Bu yüksek faturalara mutlaka önlem alınmasını istiyoruz. Esnafı sahipsiz bırakmamalarını istiyoruz. Bütün kamuoyuna,basına duyurmak istiyoruz.

Esnafı yalnız bırakmayın. Esnaf bu ülkenin lokomotifidir. Bu ülkenin omurgasıdır.

Bütün Türkiye elektrik faturalarında TRT payı kaldırılması,enerji fonu kaldırılması gündemleriyle zaman geçirdik.

21 Aralık 2021 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle TRT payı kaldırılırken kademeli tarifeye geçiş yasasını TBMM’nin kabul ettiğini gördük.

TRT payı kaldırılmasıyla psikolojik zemin hazırlanırken oysa olağanüstü fiyat artışıyla karşılaştığımızı anladık.

Büyük sorunun ülkenin dört bir yanındaki özel dağıtım şirketleri ÖRÜMCEK AĞI gibi etrafımızı sardı,ekmeğimizi elimizden aldı.

Devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtımından özel şirketlerin ciddi kazançlar elde ettiğini FATURALARDAN HALKIN tepkisinden görüyoruz.
Elektrik temel tüketim ürünü ve kamusal hizmet olmasına karşın ÖZELLEŞTİRME ile kamusal birikimi özel şirketlere transfer etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla zam kararı gerekçesi sadece küresel enerji piyasasındaki fiyat artışları ve DÖVİZ KURU ARTIŞI değil. Fiyatlara böylesi zam yapılması ve bugünkü düzeye getirilmesinin temelinde bu ÖZELLEŞTİRME KARARLARI yatıyor.

Türkiye Cumhuriyet tarihinin EN AĞIR FATURALARI ile karşı karşıya. Son yapılan fiyat düzenlemelerinde ZAM İFADESİ’ni kullanmak istemiyorum. Zam ifadesiyle durumu legalize edebiliyoruz. Ama ortada normal bir şey yok halkın suiistimal edilmesi olarak değerlendiriyorum.

Bunun adı ZAM DEĞİL halkın cebindeki paranın doğrudan doğruya özel şirketlere transferidir. Bu transfer içindeki büyük payını da dağıtım şirketlerinin aldığını görebiliriz.

Elektrik faturalarındaki TRT PAYI kaldırıldı ama vergiler, KDV, ÖTV oranlarında kat kat artışlar yapıldı. Kur artışı gerekçesiyle yapılan bu zamlı tarife sürecini bu şirketlere jest gibi görmek lazım. Şimdiki faturaların gerçeği Türkiye’deki genel ekonomik politikalar kaynaklıdır.

Elektrikte TRT payını kalktı peki neden faturalarda düşüş olmadı? TRT payı gibi elektrik faturasında muhalefet ve kamuoyu tarafından kaldırılması talep edilmiş kalemler kalkmasına rağmen düşüş olmadığını, şirketler aslında pek çok giderlerini doğrudan tüketiciye yansıtıyor diye düşünüyorum.

KADEMELİ olarak elektriğe mesken,sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama şu anda yüzde 100 ile yüzde 130 oranına varan bir zam ile karşı karşıyayız.

Kademeli tarifede aylık 210 kilowaat saat tüketim şartı için ampul ve buzdolabı dışında bir şey kullanmamak gerekir.Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacak.

BU ZAMLAR KISACA ÖZELLEŞTİRMENİN BU TOPLUMA FATURASIDIR.
Elektrik rakamları konusunda devletimizden,özel üreticilerden,enerji dağıtımı yapan firmalardan destek beklemekteyiz.Devletimize ciddi oranda döviz girdisi sağlayan,istihdam yaratan turizm tesislerinin elektrik giderlerinin iyileştirilmesi yönünde gerekli desteği esnaf otelleri olarak istiyoruz.
Otelcilerin bu tarifelerin altından kalkması imkansız.Bu nedenle özellikle konaklama sektöründe elektrik yükünün hafifletilmesi için çalışma yapılması zorunlu ve önemli.

OTEL-PANSİYON İşletmelerinde yüzlerce alet elektrikle çalışıyor. En önemli enerji kaynağımız elektriktir.Bu kadar bağımlı olduğumuz bir kaynağın bu kadar pahalı hale gelmesi bizleri batırdı. İşletmelerde maliyetlerimizin ilk 3 kaleminden biri enerji.

Zaten pandemiden dolayı iki sezondur zor günlerden geçiyoruz. Kazanılan paralar sadece çarkı döndürecek kadar sürekli cepten gidiyor.

Bu maliyetlerle işletmecilik yapmak ayrı beceriler gerektiriyor.

Pandeminin kötü etkilerinden kurtulamadık.

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ odamızın üst kuruluşu enerji zamları ve esnaf sanatkarlara olumsuz yansımaları konusunda yaptığı çalışmaları ayrıca ; CUMHURBAŞKANLIĞINA, TİCARET BAKANLIĞI,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI, ENERJİ BAKANLIĞI,MALİYE BAKANLIĞI olmak üzere 4 ayrı bakanlığa, TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU, İZMİR VALİLİĞİNE ve İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE, İZMİR MİLLETVEKİLLERİNE, SİYASİ PARTİLERİN GENEL MERKEZLERİNE ve İL BAŞKANLIKLARINA aktarmıştır.

KİRA PERSONEL SİGORTA ELEKTRİK SU DOĞALGAZ bizim kazandığımız bişey yok FATURALARA çalışıyoruz !!!

Acil çözümün devletleştirmeden geçtiği ortada olup bunun için mücadeleye devam edeceğiz.''

MEHMET GÖNEN
İZMİR OTEL-PANSİYON ESNAF ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Ağrı'da eskimo usulü balık avı Yurt Yaban hayvanları için seferber oldular Yurt Türkiye beyaz örtüyle kaplandı Yurt Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Elba Bant'ta grev başladı Yurt As Plastik işçilerinin grevinde 7. gün Yurt Aydın'da zeytin sezonu başladı Yurt Vatan Partisi'nin acı kaybı Yurt Barınma sorunu büyüyor Yurt Depremzedelerin sağlığı tehdit altında Yurt Nazlı Karakoyun için adalet Yurt Devlet kapattı DEM Parti yeniden açtı Yurt Akdeniz balıkçıları "Vira bismillah" dedi Yurt