Orta Asya-Çin ilişkilerinin 30'uncu yılı kutlandı

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Orta Asya ülkelerinin güvenebileceği iyi bir komşu ve ortak olmayı sürdüreceklerini söyledi. Çevrim içi düzenlenen Orta Asya- Çin Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuşan Şi, bölgeden olmayan ülkelerin Orta Asya'ya müdahalesine karşı olduklarını vurguladı. Çin lideri, Pekin’in bölge ülkelerinin kalkınmasını ve istikrarını istediğini belirti.

Orta Asya ülkeleriyle Çin arasındaki ilişkilerin kuruluşunun 30’uncu yılı kutlandı. Birlik ve dayanışma mesajları verildi.

Orta Asya-Çin Devlet Başkanları Zirvesi çevrim içi olarak düzenlendi. Zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov katıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov de zirvede yer aldı.

Zirvede konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, 30 yıldır örnek teşkil edecek ilişkiler kurulduğunu vurguladı. Bu başarının sırrının karşılıklı saygı, iyi komşuluk, zor zamanlarda dayanışma ve karşılıklı faydaya dayandığını ifade etti.

Şi, Çin ne kadar büyürse büyüsün daima Orta Asya ülkelerinin güvenebileceği iyi bir komşu, ortak ve kardeş bir ülke olmayı sürdüreceğini vurguladı.

Başka ülkelerin bölgeye müdahalesine de karşı olduklarını belirten Şi, yabancı devletlerin " İnsan hakları bahanesiyle" Orta Asya'ya karıştığını bildirdi. Orta Asya'da "Renkli devrimlerin" kışkırtılmasına da karşı olduklarını söyledi.

Kazakistan'da yaşanan olaylara da dikkat çeken Çin lideri, Nursultan'ın şiddeti durdurma çabalarını desteklediklerini kaydetti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de zirvenin ana hedeflerinden birinin Orta Asya’nın devasa potansiyelini ortaya çıkarmak için yeni çözümler aramak olduğunu söyledi. Çin’in Avrasya’da barışın, istikrarın ve ilerlemenin güçlendirmesinde önemli rol oynadığının altını çizdi.

Tokayev, Orta Asya ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ise terörizm ve aşırılıkla mücadelenin zirvenin katılımcılarının temel iş birliği alanlarından olduğuna işaret etti. Şanghay İş Birliği Örgütü çerçevesinde iş birliğinin artan önemini vurguladı.

ABD'yi iç savaş korkusu sardı Dünya Beşar Esad'dan genel af ilanı Dünya Haseke'de çatışmalar neden arttı? Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya ABD, Venezuela'da düğmeye bastı Dünya Avrupa bürokratlar Orban'dan rahatsız Dünya