Enflasyon sepetine internet de eklendi

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon hesaplamasında değişikliğe gitti. Artık beyaz eşya, elektronik ürün, mobilya gibi ürünler de hesaplamaya dahil edilecek. 2022 yılı itibarıyla bu ürünlerin internet üzerinden derlenen fiyatları endeks hesaplamalarında kullanacak.

İnternet üzerinden satışı her geçen gün artan bazı ürünlerin fiyatını da enflasyon hesaplamasına dahil ediliyor.

TÜİK, beyaz eşya, elektronik ürünler, mobilya, birinci el otomobiller ve otobüs bileti fiyatları için 2022 yılı itibarıyla internet üzerinden derlenen fiyatları endeks hesaplamalarında kullanacak.

TÜFE kapsamında derlenen aylık fiyatların yaklaşık yüzde 40-45'i barkod ve internetten veri kazıma yöntemiyle elde edilecek.

TÜBİTAK ile ortaklaşa yürütülen TÜİK Büyük Veri İleri Analitik Projesi'nde veri kaynakları olan firmalardan gerekli izinler alınarak, internetten veri kazıma ile fiyat derlemesi yapılacak.

Beyaz eşya, elektronik ürünler, mobilya, birinci el otomobiller ve otobüs bileti fiyatları için internet üzerinden derlenen fiyatlar endeks hesaplamalarında kullanılacak. Aralık ayı temel alınarak takibi kararlaştırılan ürünlerin fiyatı, ürün kodu ya da ürün barkodu üzerinden yıl boyunca takip edilecek.

Gelecek dönemde yeni sisteme adapte edilen ürün fiyatlarının günlük olarak veri akışı sağlanacak, analizleri yapılacak ve endeks hesaplamalarında kullanılacak.

TÜFE kapsamında derlenen aylık fiyatların yaklaşık olarak yüzde 40-45'i barkod ve internetten veri kazımayla elde edilmiş olacak ve böylece veri, kaynağında mümkün olan en doğru haliyle derlenecek.

Dr. Doğu Perinçek Ankara'da sanayiciyle buluşacak Ekonomi AK Parti'den kripto açıklaması Ekonomi Sanayiye yüzde 40 doğal gaz kısıntısı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi Limonda kriz "geliyorum" dedi! Ekonomi Suların markaları aynı, litreleri aynı ama fiyatları farklı! Ekonomi