HDP'ye 30 gün süre verildi

Terör odağı haline geldiği gerekçesiyle hakkında kapatması davası açılan HDP için süreç devam ediyor. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşünü HDP'ye gönderdi. HDP'nin esas hakkındaki görüşe karşı savunma hazırlaması için 30 günlük süresi olacak. Davanın terörle mücadelenin bir adımı olduğunu vurgulayan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan, HDP'nin mal varlığına tedbir kararı konmasını gerektiğini söyledi.

HDP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava sürecinde yeni aşamaya geçildi. HDP'nin esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için verilen 30 günlük süre başladı.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan, konu hakkında şunları söyledi:

- Hdp davanın açıldığı tarihten itibaren terörle bağlantılarını açığa vuran etkinliklerini artırmıştır bizi bir an önce kapatın diye yapmıyor Hdp nin kapatılmasını önleyecek hiçbir hukuk süreci yok sadece geciktirme süreci var Hdp ye verilen talimat şudur mümkün olduğu kadar sempatizanları çoğaltın talimatı verildi. Hdp kendi suç fiillerini etrafa bulaştırmak istiyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2021 tarihinde HDP kapatma davasıyla ilgili esas hakkındaki görüşünü hazırlayarak AYM'ye gönderdi. Esas hakkındaki görüşte davalı partinin terör odağı haline geldiği, ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı faaliyetler yürüttüğü ve kapatılması gerektiği vurgulandı.

AYM, yaklaşık 2 ayın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in esas hakkındaki görüşünü HDP'ye iletti. Yüksek Mahkeme, HDP'nin siyasi yasak istenen partililerin savunmalarının da Başsavcılığa gönderilmesi talebini reddetti. Ayrıca, daha önceki görevleri nedeniyle AYM Üyesi İrfan Fidan hakkındaki HDP'nin reddi hakim talebi de olumsuz bulundu.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan, sözlerine şu şekilde devam etti:

- HDP, bir ay içinde esas hakkındaki görüşünü hazırlayarak AYM'ye gönderecek. Ardından da Başsavcı Bekir Şahin'in sözlü görüşüne başvurulacak, HDP'nin ise sözlü savunması alınacak.
- Bu sürecin ardından raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayarak AYM üyelerine sunacak. Daha sonra da AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın toplantı için gün belirleyerek kapatma istemini esastan görüşecek. HDP'nin kapatılması için 15 üyeli AYM'de 10 üyenin evet oyu vermesi yeterli olacak.
- Meclise de görev düşmektedir TBMM eskiden bir bakıma çözüm sürecinde teröristle irtibata geçenlerin suçunu kaldıran kanunlar ortaya çıkarmıştı bu kanunlar sanki hala yürürlükte gibi uygulanıyor, suçların yeni uygulamalar süreçlerin ağırlaştırılmış.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı eski Meclis Başkanvekili Hasan Korkmazcan dava sürecini Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

- Bu davada bazı hususlarda olayların alışı ve içinde bulunduğumuz güvenlik şartlarında hareket edilmediği yönündeki eleştirilere anlayışla yaklaştık şu anda görülen davada sadece bir parti kapatma davası değil terörle mücadelede önemli bir aşamadır.

HDP'nin terör faaliyetlerine kesintisiz devam ettiğini belirten Korkmazcan, dava sonuçlanana verilen kadar HDP'nin mal varlığının tedbiren dondurulması gerektiğini söyledi.

- Aym nin tedbirini de beklememek gerekir hasine ve maliye Bakanlığı idari tedbir de alabilir siz tedbir alırsınız onlar da idari yargıya başvurmak zorunda kalabilir siz elinde silah tutanların mermi parasını sağlamak zorunda değilsiniz.
Erdoğan arabulucuk mesajı verdi Siyaset İsmet Özçelik gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi Siyaset Millet İttifakı'nda belediye krizi Siyaset CHP belediye işçilerine sırt çevirdi Siyaset Vatan Partililer bayramlaştı! Siyaset MHP ve İyi Parti arasında "evine dön" tartışması Siyaset Bahçeli'den İyi Parti'ye bir çağrı daha Siyaset CHP-İyi Parti gerginliği tırmanıyor! Siyaset Sezgin Tanrıkulu da değişim kervanında Siyaset İstanbullu 4,5 senedir çile çekiyor! Siyaset İşte İmamoğlu'nun dört yıllık karnesi! Siyaset Altılı masa ittifak yapacak mı? Siyaset