Zincir marketler nasıl kartel kuruyor?

Rekabet Kurumu Ekim ayında 5 zincir market ve 1 tedarikçiye 2 milyar 700 milyon lira ceza kesti. İşte o cezanın ayrıntıları belli oldu. Fiyat artışlarının koordine edildiği tespitine yer verilen gerekçeli kararda, market eylemlerinin kartel özelliği taşıdığı vurgulandı. Ayrıca Rekabet Kurumu'nun sosyal medya hesabından konuyla ilgili video yayınlandı.

Rekabet Kurumu Ekim ayında zincir marketlere yönelik "fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik" soruşturma başlatmış, 5 zincir market ile 1 tedarikçiye toplam 2 milyar 700 milyon lira idari para cezası verilmişti. Rekabet Kurulu verilen cezanın gerekçesini açıkladı.

Gerekçeli kararda, 5 zincir market arasında doğrudan veya dolaylı temaslar yoluyla fiyatların ve fiyat geçiş tarihlerinin sağlandığı ifade edildi.

Fiyat indirimine giden veya fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslere tedarikçiler aracılığıyla müdahale edildiği, söz konusu fiyatların tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı tespit edildi.

Gerekçeli kararda söz konusu firmaların satışa sundukları pek çok ürünün satış fiyatlarının tespiti amacıyla, topla-dağıt özelliği de sergileyen kartel niteliğindeki anlaşmalarla rekabetin korunması hakkındaki kanunu ihlal ettiklerine karar verildi.

Ayrıca Rekabet Kurumu, sosyal medya hesabından yayınladığı videoyla zincir marketlerin nasıl kartel kurduğunu anlattı.

Animasyonlu videoda zincir markete alışverişe giren vatandaşın, fiyatların bütün marketlerde aynı olduğunu fark etmesi konu edinilirken, market-üretici ve diğer marketler arasındaki görüşmelere de yer verildi.

Videoda topla-dağıt kartelinin bir rekabet ihlali olduğu hatırlatıldı.

Rekabet Kurumu'nun çeşitli zincir marketlerin fiyatları kontrol ettiğini tespit ettiğini ve bu marketler hakkında 2018'den bu yana soruşturma yürüttüğünü, çeşitli yaptırımlar uygulandığı belirtildi.

Dr. Seyfi Akil: ''Türkiye'nin asıl sorunu maliyet enflasyonu'' Ekonomi İstanbul'da suya yeni zam mı geliyor? Ekonomi Memur ve emekliye zam Meclis'ten geçti Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi Limonda kriz "geliyorum" dedi! Ekonomi Suların markaları aynı, litreleri aynı ama fiyatları farklı! Ekonomi