Jak Eskinazi Ulusal Kanal'a konuştu

İhracatçılar, Merkez Bankası kaynaklarının ihracata uygun hale getirilmesini istiyor. Ulusal Kanal’a konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, Merkez Bankansı’nın reeskont kredilerinin ihracatçının kullanıma açılmasını talep etti. Eskinazi, “Reeskont kredilerinin zamanla açılacağını ümit ediyoruz, açılmazsa kaos olacak” dedi.

İhracatçılar 2022’nin zor bir yol olacağını öngörüyor. En çok da politika faizinden şikayet ediliyor, çünkü özel bankalar da faizler yüzde 30 seviyesinde.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, konuyla ilgili Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Şu anda yatırım imkânı yok çünkü para da yok güven ortamı da yok. Maalesef en büyük sıkıntılar bunlar. Adı politika faizi ama Merkez Bankası 20’nin üzerinde borçlanıyor. Böyle bir faiz yok aslında. Bazı bankalar (kamu) kredi veriyorlar ancak, belirli şartlarda verdiği için sonradan baktığınızda aynı hesaba geliyor. Şuanda normal bankaların (özel) faizleri yüzde 30 civarında. Bu faizle iş yapmak ne kadar imkânlı ise o kadar yapılıyor.

İHRACATÇILARIN MERKEZ BANKASINDAN TALEBİ

Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtlayan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, reeskont kredilerinin ihracatçıların kullanımına açmasını istedi; “Aksi durumda “kaos yaşanır” dedi.

Merkez Bankası kaynaklarının ihracatçı için müsait hale getirilmesi lazım. İhracatçının kendi sermayesinin kifayetli olmadığını herkes biliyor. İhracatçılara reeskont kredileri kullandırılmalı. Mutlaka ihracatta bir eksilme olacaktır ama biz bu eksilmenin olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda Merkez Bankası az bir miktarda küçük üreticilere KOBİ’lere kredi vermeye başladı. Ama büyük işletmeler bu kredi alamıyorlar. Zamanla açılacağını ümit ediyoruz, açılmazsa kaos olacak. Şuanda KOBİ’lere verilen küçük miktardaki krediler ihracatçıya can suyu gibi iyi geliyor.

DÖVİZİN YÜZDE 25’İ MB’YE SATILIYOR

Eskinazi ihracat bedellerinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satışı uygulamasında ilk 14 gün yaşanan sorunların giderildiğini söyledi.

Uygulama esasları belli olmadığı için yaklaşık 15 gün bankalar işlem yapamadı. Bankalar bir hazırlık dönemi geçirdi. Bu arada bazı ihracatçılarımız mağdur oldu. Ama şimdi sistem oturdu. Serbest piyasaya göre 20 kuruş aşağıda oluyor. İhracatçının zararı 20 kuruş. Ancak Kurumlar Vergisi’ndeki iskontodan muafiyet nedeniyle bu zarar karşılanmış oluyor. Bir kayıp yaşanmıyor.

İhracatçılar 2022 yılı ihracatının azalmaması için yoğun çaba sarf ediyor. Bunun için devletin güven veren ve kalıcı politikalar uygulamasını istiyor.

Merkez Bankası olağanüstü toplanıyor Ekonomi Üreticiden tüketiciye köprü: Kooperatif Ekonomi Mandalinanın tarladan markete yolculuğu Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi