Bayburt Baksı Müzesi'ne ziyaretçi akını
Türkiye'nin en küçük ili olan Bayburt'ta kurulan sıra dışı bir müze, dünya çapında ilgi odağı olmayı başardı. Baksı müzesi, sıra dışı mimarisi ve etkinlikleriyle Bayburt'u kültürel bir çekim merkezi haline getiriyor.
Türkiye'nin en küçük ili Bayburt. Göç veriyor, ekonomik ve kültürel olanaklar kısıtlı. Ama Bayraktar köyünde 2010 yılında kurulan Baksı müzesi, bu küçücük ili önemli bir kültürel çekim merkezi haline getirmiş. Müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ilgiden memnun.
Kent merkezine 45 kilometre mesafede, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerine kuruldu Baksı müzesi. Çarpıcı mimari yapısı ve konumu nedeniyle "sıra dışı müze" olarak ünü dünyaya yayıldı.
Çağdaş ve geleneksel sanatları aynı çatı altında barındıran müze, yöre insanına da sanat eğitimi ve istihdam sağlıyor. 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü, TBMM Onur Ödülü, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2017 yılı "Kültür ve Sanat Kurumu" gibi birçok ödülün de sahibi.
Kadın istihdamı ve özel yetenekli çocuklar gibi çalışmalar yürütülen müze, amfi tiyatrosu, kendi adına hazırlanan kokusu, sıra dışı sergileriyle yurt içi ve dışında adından söz ettiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinden sonra müzeye ilgi daha da artmış. Müzeye tur düzenleyen firma sayısı 20'ye yaklaşmış. Sanatı büyük şehirlerden çıkarıp köye getiren Baksı Müzesi, gelecek yıl 30 bin ziyaretçiyi hedefliyor.