Milli eğitim adım adım devletten özel sektöre kaydırılıyor

Milli eğitim adım adım devletten özel sektöre kaydırılıyor. Peki bu özel okullar bütçeden ne kadar pay alıyor? Özel Okul teşviklerinin ne kadarı tarikatlara gidiyor? Eğitim politikaları uzmanı Profesör Doktor Esergül Balcı, eğitimin özelleştirilmesinin sonuçlarıyla ilgili Ulusal Kanal’ın sorularına yanıt verdi.

Milli eğitime ayrılan bütçe külfet görülüyor. Genel bütçeden eğitime ayrılan pay her geçen yıl azalıyor.

Özelleştirme programı kapsamına eğiti de alındı. Eğitimin özel sektöre devri için ilk adım 1965’te atıldı. Ancak 12 Eylül 1980 darbesi ile eğitimin ticarileşmesi hız kazandı. Eğitim bilimleri uzmanı Profesör Doktor Esergül Balcı’ya göre Turgut Özal döneminde başlayan özel eğitim süreci Tayyip Erdoğan dönemi ile zirveye çıktı.

2002’de 405 imam hatip okulu varken 2017 gelindiğinde bu sayı bin 452’ye yükseldi. Bu artış toplumu özel okula teşvik ediyor.

Özel eğitim kurumları devlet kasasından 3 milyar lira veriliyor. Bunun üçte biri de tarikat okullarına gidiyor.

Prof. Dr. Esergül Balcı, çözümün okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin devlet eliyle yapılmasından geçtiğini söyledi.

HABER: UFUK AKKAYA

KAMERA: AKIN KARA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın konuşması Eğitim İstanbul Valisi Vasip Şahin'in konuşması Eğitim Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un konuşması Eğitim Yurt sonuçları açıklandı Eğitim Türkiye ile Fransa arasında okul krizi Eğitim Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde 22 madde Meclis'ten geçti Eğitim Yaz tatili başlıyor! 3 aylık tatil nasıl değerlendirilmeli? Eğitim Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına tepki! Eğitim Ücretli öğretmenler kadro istiyor! Eğitim 19 milyon öğrenci için son hafta: Eğitim "Liyakatli atamalar yapılsın" Eğitim LGS'ye sayılı günler kaldı Eğitim