Mısır’dan Türkiye’ye görüşme çağrısı

Mısır'dan Türkiye'ye görüşme çağrısı geldi. Mısır Devleti'ne bağlı Al Ahram (El Ahram) gazetesinin Genel Müdürü Mohamed Sabreen, bir makale kaleme aldı. Sabreen, ilişkilerin normalleşmesi halinde Türkiye ve Mısır'ın teröre karşı ortak mücadele verebileceğini söyledi.

Doğu Akdeniz’de sıcak gelişmeler yaşanırken, Kahire’den Ankara’ya görüşme çağrısı geldi.

Sabreen, PKK ve FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlarken, ilişkilerin normalleşmesi halinde Türk ve Mısırlı yetkililerin PKK’ya karşı beraber hareket edebileceğini yazdı.

Makalede, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklara da değinildi.

Türkiye ve Mısır ilişkileri, 2013 yılında Müslüman Kardeşler destekli Muhammed Mursi’nin, Cumhurbaşkanlığı’ndan indirilmesinden sonra bozulmuştu.

Sabreen makalesinde, karşılıklı çıkarların “anlaşmayı” gerektirdiğini ifade ediyor.

Makalede, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın 2016’da yaptığı bu açıklamaya da yer verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yapan Yasin Aktay’ın da, Mısır’la ilişkileri normalleştirme çağrısı yaptığına dikkat çekildi.

Sabreen, CIA’nin Türkiye’de istasyon şefliğini yapmış olan Graham Fuller’in “Türkiye’yi kim kaybetti?” başlıklı yazısından da örnekler verdi, Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmazlıkları ele aldı. Mısırlı gazeteci, CIA ajanı Graham Fuller’den “FETÖ’nün maddi ve manevi babası” ifadeleriyle bahsetmesi ise dikkat çekti.

Sabreen, Türkiye ABD arasındaki ilişkileri ele aldığı bölümde, Aydınlık gazetesi yazarı Onur Sinan Güzaltan’ın Ekim 2019 tarihinde yayımlanan yazısına da atıf yaptı.

Makalenin sonunda ise Ankara ve Kahire arasındaki ilişkilerin düzelmesi için bir yol haritası sunuldu. Normalleşme halinde ortak kazanımlar özetlendi.

Aksakal: HDP ve İyi Parti ittifakı var, doğruları söylesinler Gündem Bülent Kerimoğlu: Bizde belediye olarak önerilerde bulunduk Gündem Vaşakların doğa gezintisi Gündem "AK Parti ve MHP bölücülüğün suç ortağı oldu" Gündem Vatan Partisi, LGBT dayatmasına karşı yapılan yürüyüşe çağrı yaptı Gündem Türk devletlerinin ortak alfabesi Gündem ABD'ye korku salan gençler tahliye oldu Gündem TÜRK-İŞ 2. mitingini Zonguldak'ta yaptı Gündem Tutuklama kararını Prof. Dr. İzzet Özgenç yorumladı Gündem TÜRK-İŞ'ten Polonez işçilerine ziyaret Gündem İşçiler, Polonez Genel Müdürlüğü önünde Gündem "Suriye'ye 'seçim yap' demek, ABD-İsrail planlarına teslim olmaktır" Gündem